Тримесечната ни изследователска творческа резиденция „Лабиринтопия” наближава своя край. На

...
Тримесечната ни изследователска творческа резиденция „Лабиринтопия” наближава своя край. На
Коментари Харесай

Лабиринтопия – пътуване – пърформанс представяне на резултати от творческа резиденция за градски изследвания

Тримесечната ни изследователска креативна резиденция „ Лабиринтопия” наближава своя край. На 24 и 25 юни 2022 следва представянето на резултатите пред аудитория. Какво се случи през това време? Как протече процеса на проучване? Какви бяха откритията?

Изследователският екип, който се състоеше от 14 души от сферата на театъра, архитектурата, музиката, литературата и логиката на психиката, мина през цикъл от 20 срещи, всяка от които се състоя на друга градска локация: частни жилища, публични здания, паркове, хотели, университети, галерии, покриви и вътрешни дворове, като доста от срещите бяха предхождани от къси дневни или нощни сетивни пътувания. Преминахме заЕДНО и през две дълбоки проучвателен потапяния – едно 24- и едно 48-часово пътуване/потъване оттатък думите, изпълнени с провокации и съкровени срещи.

В този развой успяхме да преместим неведнъж гледната си точка освен върху града, в който живеем, само че и върху самите себе си, другите хора и света към нас. От тази изменена позиция се вижда по-обхватно и по-надалеч. Какво видяхме?

Огромната потребност и ролята на сходни градски практики за запазването и развиването на фината духовна материя, която съставлява сърцевината ни, опцията тези практики (пътувания, пърформанси, спектакли в градска среда) да запълнят вакуума, формиран от липстата на човешка непосредственост и споделеност в възходящо механизирания ни свят.

Установихме и НЕОбходимостта от структури – центрове като ЦНГУ - Център за нови градски утопии и мрежи като Лабиринтопия, които да разпростират, развиват и вграждат тези практики на територията на самия живот, който може да бъде изкуство.

Всяка от срещите и пътуванията ни стана неповторимо произведение на изкуството, сътворена и съпреживяно заЕДНО с останалите участници в плана. Богатият снимков и книжовен материал, сюблимиран в процеса на проучване събрахме в нет основана страница, която беше освен виртуалното ни място за срещи, само че и катализатор на процесите на вътрешно другарство в групата преди да се трансформира в списък на плана, притежание на бъдещи откриватели.

Всъщност проправихме идната част от пътя, по който изследователският ни екип изигра ролята на самобитен авангард навлязъл с увереност и доверие в незнайното. Тепърва следва този път да бъде утъпкан и проходен от десетки, след това стотици, след това хиляди „ интуитивни емпати с разгърнати креативен валенции”.

Духът и резултатите на проучването ни ще предадем в пътуването-представяне на плана на 24-25 юни, в часовия диапазон от 21 ч. до 22.30 ч. Ако вибрирате на нашата периодичност и носите лиричен и остроумен дух на градски откривател, това събитие е за вас.

Местата са лимитирани и е належащо авансово записване на.

Събитието се случва в градска среда навън, като информация за мястото на среща ще бъде изпратено по имейл на записалите се за присъединяване.

Проектът се осъществя с финансовата поддръжка на Национален фонд „ Култура “ по стратегия „ Творчески начинания “.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР