Тримата чуждестранни граждани, транспортирани от Армения, са настанени в Пирогов“

...
Тримата чуждестранни граждани, транспортирани от Армения, са настанени в Пирогов“
Коментари Харесай

Здравният министър: Новият щам на COVID протича леко, няма усложнения

Тримата задгранични жители, превозени от Армения, са настанени в „ Пирогов “ и имат късмет за живот, сподели министърът на опазването на здравето Христо Хинков пред Българска национална телевизия. Министърът изясни, че те са в тежко положение с дълбоки изгаряния, само че не са интубирани. Тримата са били ранени при детонация на горивен склад в Нагорни Карабах. Клиниката по изгаряния в „ Пирогов “ е водеща, освен в България, там сътрудниците са правили чудеса, акцентира министърът на опазването на здравето.

Министърът на опазването на здравето акцентира, че се работи за решаването на казуса с периодическото изгубване на медикаменти от пазара.

" Има доста аргументи за това - търговски взаимоотношения, индустриални неналичия, пазарни условия, ниски цени на импорт на медикаменти, които съставляват интерес за следващ реекспорт и така нататък Създал съм група от специалисти, които работят по въпроса, търсим решения ", съобщи здравният министър.

Проф. Хинков разяснява и тематиката за генеричните медикаменти.

" Проблемът с генериците е доста комплициран. Не би трябвало да се позволява генеричното заменяне на равнище аптека. Аптеката тогава ще резервира по-скъпото лекарство. Генерикът е по-евтин и лекува, само че основава причина за изгубване на истинския артикул, който в някои случаи е незаместим ".

По въпросът с вероятното премахване на шефът на столичната АГ болница " Майчин дом " Хинков разяснява:
" Началото на ноември ще бъде изнесен отчет на прокуратурата за " Майчин дом ", въз основа на който ще взема решение за шефа на болничното заведение. Ако има закононарушение, проф. Иван Костов си отива. Болницата сега се оправя бюджетно добре, понижават просрочените отговорности, нещата се поуспокоиха там ".

Здравният министър заяви, че е сложил период до Нова година да се даде съответна дата за правенето на първа копка на Националната педиатрична болница.

В диалога беше дискутирана и тематиката с новия вариант на коронавирус.

" Специалистите споделят, че протича леко и не дава затруднения. Хоспитализациите не са увеличени. Има обаче огромен интерес към имунизирането и ние сме подготвени да отреагираме. Близо 19 000 души са се ваксинирали, тъй че непрестанно разширяваме опциите за имунизациите. Що се отнася до отпадането на карантината, законът би трябвало да се промени ", изясни проф. Хинков.

Той заяви, че въпреки и мъчно, въпреки всичко е съумял да убеди държавното управление, в лицето на премиера в нуждата от отваряне на първия протонен център за лекуване на онкоболни в България въпреки и без европейско финансиране.

" България би трябвало да развива високи технологии. В чужбина може да се лекуват пациентите, нуждаещи се от лъчетерапия с такива щадящи технологии, само че за какво да не го създадем тук. "

Професор Хинков сподели, че първият медицински хеликоптер идва през месец януари.

" Обучени са към 110 индивида, които ще обслужват хеликоптерите. Има развиване във въздушната незабавна помощ, има съответни периоди и се съблюдават ", сподели още здравният министър.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР