Тримата американски войници бяха убити при атака с дрон в

...
Тримата американски войници бяха убити при атака с дрон в
Коментари Харесай

Иракската групировка Катаиб Хизбула спира военните операции срещу силите на САЩ

Тримата американски бойци бяха убити при офанзива с дрон наоколо до йорданско-сирийската граница, а други 34-ма военни бяха ранени. Според Пентагона става въпрос за нахлуване на " Катаиб Хизбула ".

" Много е допустимо да забележим степенуван отговор, не еднократно деяние, а евентуално доста дейности ", разгласи вчера говорителят на Белия дом по националната сигурност Джон Кърби , представен от Ройтерс и Франс прес.

Американският президент Джо Байдън пък заяви пред медиите на излизане от Белия дом, преди да отлети за предизборна демонстрация в щата Флорида, че е взел решение какви да бъдат ответните му дейности на офанзивата с дронове, само че не даде повече детайлности. От администрацията му обаче подчертаха, че Съединени американски щати не се стреми към война с Иран. 

Американският министър на защитата на Съединени американски щати Лойд Остин  по-рано даде обещание, че Вашингтон ще предприеме " всички нужни дейности " за отбрана на войските си след смъртоносното нахлуване.

Основана след воденото от Съединени американски щати настъпление в Ирак през 2003 година, групировката " Катаиб Хизбула " е една от елитните иракски въоръжени фракции, които са най-близо до Иран. Тя е най-мощната въоръжена секта в Ислямската опозиция в Ирак - група, сплотяваща твърдолинейни шиитски въоръжени формирования, които са направили над 150 набези против американски сили от октомври насам, когато избухна войната в Газа, напомня Българска телеграфна агенция.

Правителството на Ирак е подкрепяно от партии и милиции, близки до Иран, въпреки и не директно от твърдолинейните групировки, които обстрелват американските сили, настояват западни и иракски публични лица.

Багдад осъди нападенията , като в същото време съобщи, че районната ескалация ще продължи, до момента в който трае войната в Газа.

Тази заран непрекъснатият представител на Иран в Организация на обединените нации Амир Саид Иравани предизвести, че страната му ще реагира бързо на всяко нахлуване против територията и ползите ѝ, както и на всевъзможни похищения против ирански жители зад граница, съобщи Ройтерс.

Очаква се президентът Байдън да посети военната база " Дувър ", с цел да участва на връщането на тленните остатъци на тримата американски военни. Президентът е взел това решение, откакто се е ерещнал с членове на фамилиите им през вчерашния ден, разгласи представителят на Белия дом Джон Кърби.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР