Трима заместник-министри на финансите са назначени със заповед на служебния

...
Трима заместник-министри на финансите са назначени със заповед на служебния
Коментари Харесай

Всички зам. финансови министри сменени

Трима заместник-министри на финансите са назначени със заповед на служебния министър председател Димитър Главчев , оповестиха от пресцентъра на Министерския съвет (МС). За заместници на Людмила Петкова са избрани Методи Методиев, Стефан Белчев и Мартин Дановски.

Методиев е бил на този пост и през 2023 година. Работил е дълги години в Министерството на финансите (МФ). В интервала 2015-2018 година е отпред на екипа на министерството към Постоянното посланичество на България в Брюксел, Белгия. Има магистърска степен по " Международни финанси " от университета St. Andrews в Шотландия. Специализира в сферите на ръководство на обществените финанси, задълбочаване на Икономическия и паричен съюз и Европейската рамка за икономическо и фискално ръководство. Завършил е в допълнение образование в Съединени американски щати, Австрия и Белгия.

Стефан Белчев има 28 години опит в региона на вътрешния одит и финансовия надзор в обществения бранш. Притежава степен " лекар по стопанска система " с научна компетентност " Счетоводна отчетност, надзор и разбор на стопанската активност ". Кариерата му стартира през 1996 година като финансов инспектор в Столично ръководство на " Държавен финансов надзор ". През 2006 става шеф на дирекция " Вътрешен одит " в Министерството на финансите, а през 2016 година е назначен за шеф на дирекция " Методология на контрола и вътрешен одит " в МФ. От юли 2021 година до февруари 2024 год. е заемал поста шеф на Агенцията за държавна финансова ревизия (АДФИ, а по-късно - на дирекция " Контрол върху финансовите вложения " в МФ.

Мартин Дановски има икономическо обучение и над 20 години опит в стопанската област и държавната администрация. От октомври 2015 до март 2021 година е член и ръководител на Управителния съвет на " Фонд управител на финансови принадлежности в България " ЕАД. От 2015 до 2021 година е бил и консултант в кабинета на вицепремиера. От март 2021 до март 2022 година е ръководител на Държавната организация за научни проучвания и нововъведения към Министерски съвет.

Припомняме, че в първия ден от встъпването си в служба, през вчерашния ден служебният министър на финансите Людмила Петкова назначи за шеф на Агенция Митници заместник-директора на Национална агенция за приходите Георги Димов и разгласи неналичието на към 3 милиарда лева от фискалния запас. 

Днед тя коментира пред Нова телевизия, че в тази ситуация не става дума за губещи се милиарди. Въпросът бил принципен, като според Петкова е значимо, когато посочваш дадена сума, да уточниш, че данните са края на предишния месец.  Иначе на нея през днешния ден би ѝ се наложило да изяснява по какъв начин е изхарчила 3 милиарда от през вчерашния ден до момента.
 Служебният министър на финансите търси къде Асен Василев е изхарчил едни 2 милиарда лв.
Служебният министър на финансите търси къде Асен Василев е изхарчил едни 2 милиарда лв.

Георги Димов е назначен за началник на Агенция " Митници "

Освен това от МФ са съобщили за медията, че са под въпрос предстоящите от досегашния финансов министър Василев съвсем 4 милиарда лева приходи , които да покрият направените разноски. Причина за това са планувани доходи от Българския енергиен холдинг (БЕХ) може и да не бъдат осъществени, а по този начин в края на април запасът ще с един милиард по-малко от сметките на Василев.

 ПП/ДБ: Проблем с фискалния запас през днешния ден няма – на следващия ден ще дава отговор кабинетът Главчев
ПП/ДБ: Проблем с фискалния запас през днешния ден няма – на следващия ден ще дава отговор кабинетът Главчев

Истинският проблем са разноските, които дали своят вот от ГЕРБ, които ги нямало в бюджета
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР