Трима стари мъдреци започнали да спорят кое е по-важно за

...
Трима стари мъдреци започнали да спорят кое е по-важно за
Коментари Харесай

Притча за миналото, бъдещето и настоящето

Трима остарели мъдреци почнали да спорят кое е по-важно за индивида – неговото минало, настояще или бъдеще.

- Миналото ни прави това, което сме – споделил единият. – Ето, аз към този момент мога да върша това, което съм научил в предишното. Вярвам в себе си, тъй като съм се справял със дилемите, които съм захващал. Чувствам се добре с хората, с които преди ми е било добре или най-малко с хора, които наподобяват на тях. Миналото ме е научило даже на това, че в този момент, когато виждам вашите усмивки, знам, че ще имате възражения, тъй като не за пръв път спорим и аз съм наясно, че не сте привикнали да се съгласявате с каквото и да е без несъгласие.

- Не мога да се съглася с теб – споделил другият. – Ако беше прав, индивидът щеше да е жертван като паяк да е окован ден след ден в паяжината на своите привички. Бъдещето е това, което прави индивида. Моята визия за това какъв желая да бъда след две години е по-реална от спомените ми какъв съм бил преди две години, тъй като дейностите ми в този момент зависят не от това какъв съм бил, а какъв желая да бъда. Харесват ми хората, които не наподобяват на тези, които съм познавал по-рано. А диалогът с вас ми е забавен, тъй като чакам занимателен спор и непредвидени обрати на мисълта.

- Вие напълно забравихте, че предишното и бъдещето съществуват единствено в нашите мисли – намесил се третият. - Миналото към този момент го няма. Бъдещето още не съществува. И без значение от това дали си спомняте за предишното или мечтаете за бъдещето, действате в този момент. Само в сегашното можем да променим нещо в живота си – нито предишното, нито бъдещето са ни подвластни. Само в сегашното можем да бъдем щастливи, тъй като спомените за отминалото благополучие ни носят горест, а упованието на бъдещото благополучие ни кара да живеем в паника и очакване.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР