Трима служители от Капитан Андреево не се появиха в деня

...
Трима служители от Капитан Андреево не се появиха в деня
Коментари Харесай

Шефът на БАБХ Христо Даскалов: Тонове храни с пестициди са влизали у нас



" Трима чиновници от Капитан Андреево не се появиха в деня на първия одит на Капитан Андреево. Единият е ветеринарен доктор, а другите санитарни инспектори. Те показаха болнични листове. Как си го изяснявам аз? Все отново напрежението, че ще идва задача, и то специфична на Европейската комисия постоянно води до терзания. А и не е загадка за никого, че личния състав на нашия граничен пункт е в потиснато положение, там си царува боязън ". Това сподели шефът на Агенцията по храните проф. Христо Даскалов в предаването " На фокус " с Лора Крумова. " И на нас ще ни коства доста време, с цел да разсеем този боязън ", добави той.

" Този боязън не е единствено от 12 години, а и преди този момент. Това беше издигнат одит, ние имахме естествения одит, той протече януари - февруари. И преди 15-ина дни получихме отчет за тогавашния одит, който беше онлайн. Това, което на място установихме, че този сграден фонд, шест огромни здания е в доста неприятно положение. Одитът не е имал за задача да ревизира корумпицонните практики. Това е задача за специфичните служби. Те се интересуваха от това дали ние можем ли, имаме ли всички условия да организираме формален надзор. Мнението е, че първо, че в сградния фонд би трябвало да претърпи главен ремонт. Имаме пукнатини ", сподели Христо Даскалов.

" Четох публикацията в " Политико " за Капитан Андреево, където се приказва за България като за завладяна страна, а Капитан Андреево като частна граница на Европа, множеството неща ги одобрявам, тъй като това е част истината, която аз открих. Този пункт си беше високомерен - приказвам за фитосанитарния и за ветеринарно-санитарния надзор. Аз бях изумен, че нашите сътрудници ветеринарите те даже не познаваха санитарите. Удивен бях, че не се познават, отиват в постройката и не мърдат. Това приказва, че някой различен е разпореждал и не е разрешават тези връзки, които са естествени, те са сътрудници ", сподели Даскалов.

Според него, системата се е пропукала, поради пари. " На този пункт минават годишно 110 000 камиона, натоварени с по 20 тона продукция, които са храни. Да не приказваме, че другояче минават половин милиона камиони, натоварени с други артикули. В тези 110 000, 70 000 подлежат на фитосанитарен надзор, който карат плодове и зеленчуци за целия Европейски Съюз. От всеки един камион идват големи средства. Когато се прави цялостния разбор, и лабораторен надзор, сумата надвишава 1 800 лв. на един камион. Можете ли да си визиите размерите на средствата, които се акумулират, в случай че ти контролираш тази активност. И в цялата тази игра единствено 10% от тези средства влизаха в държавния бюджет, всичко отиваше по направление компанията, която упражнява този конторол ", сподели Даскалов. Той сподели още, че страната ни е изгубила към 1 млрд лв. за 10-те години, в които частна компания е осъществявала контрола там.

" Това го изчислих на тези 1000 лв., които ви загатнах. Те са доста лесни изчисленията - 110 000 камиона са минали предходната година, от тях 70 000, тъй като има и директни с по-малки такси и те минават през България и контрола им се прави в третите страни, които отиват, само че тези, които остават у нас, или отиват в страните на Европейски Съюз, ние вършим този надзор и тези средства се събират от тях. Говорим и за лабораторния надзор, и за функционалностите там. Тези пари - 1 млрд отидоха в касите на компанията, а тя е в централната постройка. Ние виждаме, че те влизаха в касите, те са три каси подредени там в една от постройките. Сезирал съм прокуратурата, всички органи са сезирани, разпивани сме един по един и считам, че този случай ще се разплете. България не може да продължи просто по този начин ", сподели Даскалов. Според него, по данните на това, което са правили компаниите в лабораториите към 1,5%-2% са храните с пестициди. " А нашите проби от това, което взимаме от 20 юни до в този момент те са по 20 проби дневно, това са към 800 проби имаме, 10% са позитивни пробите за пестициди ", сподели още проф. Даскалов.

Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР