Трима служители на високи постове в американската компания "Юбер" (Uber)

...
Трима служители на високи постове в американската компания "Юбер" (Uber)
Коментари Харесай

Трима служители на Uber напуснаха след скандала с кражба на данни


Трима чиновници на високи постове в американската компания "Юбер" (Uber) напуснаха след известия, че компанията шпионирала съперниците си и е позволила огромно приключване на данни на свои клиенти.

По-рано се съобщаваше за двама.

Сред напусналите са начарлникът на отдела за човешки запаси Пуджа Ешък, основният инженер по сигурността Притви Раи и руководителя на отдела за физическа сигурност Джеф Джонс.

Според информациите Джонс и Ешък ще работят до края на годината.

БГНЕС напомня, че компанията, организираща онлайн таксиметрови услуги, е наемала някогашни чиновници на Централно разузнавателно управление на САЩ, с цел да наблюдават съперниците и да научава комерсиалните им секрети, съгласно някогашния почитан чиновник в Ричард Джейкъбс. Той се яви в съда по дело за кражба на технологии по което компанията разработваща безпилотни коли „ Уеймо ” (Waymo) упреква „ Юбер ”. Според Джейкъбс „ Юбер ” е наемала и някогашни чиновници в Централно разузнавателно управление на САЩ с цел да оказват помощ на компанията да прониква в компютърните мрежи на съперниците. Според него интервенциите са се правили отвън Съединени американски щати.

Джейкъбс отговаряше в „ Юбер ” за сигурността, само че бе уволнен преди седем месеца. След това юристът му изпрати в съда 37-странично писмо в което твърди, че наетият от „ Юбер ” екип се е занимавала с кражба на търговски секрети и по-късно се опитвала да замете следите с потребление на специфични компютри и устройства, които не оставят „ цифрови следи ”.

Във вторник Джейкъбс удостовери в съда данните и по-късно „ Уеймо ” изиска от съдията да отсрочи началото на чуванията всъщност, които трябваше да стартират през идната седмица, с цел да има време за събиране на спомагателни доказателства.

„ Уеймо ” е част от холдинга „ Алфабет ” (Alphabet). През февруари тя изиска възбрана за „ Юбер ” и дъщерната ѝ „ Ото ” (Otto) да употребява технологии за безпилотен автомолир. Уеймо упрекна „ Юбер ” и „ Ото ” в кражба на технологии и по-конкретно на специфичния лазерен радар (наричан лидар)

, който е предопределен за потребление в безпилотните коли. Компанията изиска и парична отплата от 1,9 милиарда $. „ Уеймо твърди, че съоснователят на „ Ото ” Антъни Левандовски е похитил над 14 хиляди конфиденциални компютърни файла, измежду които и чертежи на лидара. П рез август „ Ото ” стана благосъстоятелност на „ Юбер ” против 680 милиона $. През май „ Юбер ” уволни Левандовски от поста водещ инженер като изясни действието си с отвращение да спомага на лицата, които проверяват това дело. В същото време компанията отхвърля напълно обвиняванията по собствен адрес. /БГНЕС, ТАСС, РИА-Новости
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР