Трима сенатори демократи подадоха съдебен иск срещу решението на президента

...
Трима сенатори демократи подадоха съдебен иск срещу решението на президента
Коментари Харесай

Сенатори обвиниха Тръмп, че нарушава конституцията

Трима сенатори демократи подадоха правосъден иск против решението на президента Доналд Тръмп да назначи Матю Уитакър за изпълняващ длъжността министър на правораздаването, съобщи радио " Свободна Европа ".

Сенаторите Ричард Блументал, Шелдън Уайтхаус и Мейзи Хироно показват, че Тръмп е нарушил американската конституция, назначавайки Уитакър без той да е одобрен от Сената.

Назначението породи опасения, че посредством него Тръмп се пробва да ограничи следствието на спецпрокурора Робърт Мълър по съветската интервенция в американските избори приз 2016 година
Реакция последва в това число в средите на Републиканската партия. Влиятелни републиканци предизвестиха, че следствието на Мълър би трябвало да продължи.

Преди назначението си Уитакър стана прочут с предложенията си за ограничение на пълномощията на Мълър. Вчера Тръмп съобщи пред телевизия Fox news, че не е знаел за тези негови изказвания, с което провокира остри реакции в общественото пространство. Твърдението му беше несъмнено като смехотворно и лъжливо.

От своя страна Робърт Мълър съобщи, че изпълняващият длъжността министър на правораздаването не може да ограничи пълномощията му, които са постановени през май 2017 година - това би означавало да се опита да промени със задна дата документ, притежаващ правна мощ.

Припомняме, Тръмп назначи Матю Уитакър на 7 ноември, откакто в профил от поста Джеф Сешънс. Ексминистърът на правораздаването беше упрекван от Тръмп за решението си непринудено да се откаже да управлява следствието на съветската спекулация, защото самият той беше измежду уличените за контакти с Москва.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР