Трима съветници влизат в комисията по избор на лаборатория, която

...
Трима съветници влизат в комисията по избор на лаборатория, която
Коментари Харесай

Съветници влизат в комисията за избор на лаборатория за качеството на въздуха в Бургас

Трима съветници влизат в комисията по желание на лаборатория, която да прави непрестанен мониторинг за качеството на въздуха в Бургас. Иновативното решение беше взето на последното съвещание на локалния парламент с цялостно болшинство – 44 гласа „ за “, без „ срещу “ и „ въздържали се “.
Така тримата съветници, които са еколози по обучение - Бойчо Георгиев (ГЕРБ), Радослав Петков (БСП) и Тодор Ангелов (МК „ Коалиция АБВ за Бургас “), стават членове на комисия за осъществяване на социална поръчка. Тя ще е с предмет " Извършване на непрестанен мониторинг на концентрацията на замърсителите в атмосферния въздух и правене на цялостен разбор на качеството на атмосферния въздух на територията на гр. Бургас ". Предстои кметът на община Бургас Димитър Николов да я разгласи.
Всъщност градоначалникът беше вносител на предлагането за избор на съветници, които да вземат участие в комисията. На предходното съвещание – от 27 ноември, пък Общинският съвет разпореди на градоначалника да организира въпросната процедура.
Със същото решение е избран краен период не по-късно от 1 март тази година поръчката да се разгласи.
Доколко обаче е редно общински съветници да бъдат членове на комисия за избор на реализатор по Закона за публичните поръчки (ЗОП)? Справка в Закон за обществените поръчки и правилника за неговото използване демонстрира, че липсва правилник за това. Думата „ консултант “, респ. „ съветници “ не е използвана в нито един от двата нормативни документа. Липсва правилник, липсва и процедура за присъединяване на общински съветници в тези комисии, в които се назначават по принцип нечетен брой членове със наложително присъединяване на юрист и експерт/и по предмета на възлаганата поръчка.
Това бе причина за Actualno.com да се обърне към Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) за обяснение с два въпроса – дали ще бъде законосъобразно извършена процедура по Закон за обществените поръчки, в случай че в комисията за избор на реализатор със заповед на кмета бъдат включени общински съветници (за което Общински съвет е взел категорично решение); и в случай че отговорът на първия въпрос е позитивен, по какъв начин би трябвало да е структурирана комисията, с цел да не е порочно взетото от нея решение за избор на реализатор?
От Комисия за защита на конкуренцията ни дадоха отговор, че нямат пълномощия да показват правнообвързващи мнения по отправени общи запитвания по използване на Закон за обществените поръчки отвън производството по обжалване. Уточниха, че Комисия за защита на конкуренцията се произнася по законосъобразността на решенията, дейностите и бездействията на възложители, когато е сезирана с тъжба от заинтригувани лица/участници в процедурите и след събиране и осъществяване на изследване на всички относими към въпроса доказателства по съответната процедура и съответния обжалван акт.
Въпреки това дадоха кардинална информация по отношение на правните разпореждания, които плануват условия към състава на комисията – член 103, алинея 1 и алинея 2 от Закон за обществените поръчки и член 51 от Правилника за използването му.
„ Съгласно тези правила комисията състои от нечетен брой лица, които не следва да са в спор на ползи с кандидат/участник в процедурата. Не съществува възбрана за членове на помощния орган на възложителя да бъдат назначавани външни лица (които не са чиновници в организацията на възложителя). В последните случаи се подписва писмен контракт с всяко от лицата, привлечени като ръководител или член на комисията “, написа още в отговора от Комисия за защита на конкуренцията.
Накратко казано, и общински съветници могат да бъдат назначавани в състава на комисиите по желание на реализатор, стига с тях да бъде подписан съответният контракт като външни специалисти .
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР