Трима руски учени, работили в областта на технологиите за хиперзвуковите

...
Трима руски учени, работили в областта на технологиите за хиперзвуковите
Коментари Харесай

Русия обвинява трима учени, работили по хиперзвукови ракети, в държавна измяна

Трима съветски учени, работили в региона на технологиите за хиперзвуковите ракети “Кинжал ”, са изправени пред " доста съществени обвинявания " в държавна измяна, разгласи през днешния ден Кремъл във връзка със случай, провокирал огромна паника в съветските научни среди, съобщи Ройтерс, представена от Българска телеграфна агенция.

Случаят е обвързван с основния теоретичен помощник на Института за теоретична и приложна механика на Сибирския отдел на РАН Валерий Звегинцев, показва ТАСС. Той е създател на една от лабораториите, занимаващи се с създаване на хиперзвукова технология. Както заяви по-рано съд в Новосибирск, ученият се намира под домакински арест. Повод за съмненията, че е направил държавна измяна, стана негова публикация в иранско списание, отдадена на газовата динамичност.

Според представителя на Кремъл Дмитрий Песков, на този стадий Кремъл не може да излезе с някакво мнение по обвиняванията,които по думите му са извънредно съществени, само че съветските спецслужби работят и извършват своите функционалности.

На уеб страницата на института, където е работил Звегинцев, беше оповестено отворено писмо, в което се оповестява, че ученият е обвинен в държавна измяна дружно с двама негови сътрудници - Анатолий Маслов и Александър Шиплюк. Те са били арестувани предишното лято и изпратени в следствения изолатор " Лефортово " в Москва. Учените от РАН настояват, че обвиняванията против техните сътрудници са били повдигнати макар прецизните инспекции за " информация с стеснен достъп ", които се правят от службите. В откритото си писмо чиновниците на института се обръщат към съветските държавни органи, представителите на научните среди и организации, свързани с индустрията, с зов да защитят съветската просвета в региона на аеродинамиката. 

От писмото излиза наяве, че чиновниците на института се тревожат по какъв начин ще " продължат да работят ", защото " всяка публикация или отчет може да стане причина да ги обвинят в държавна измяна ".

Вчера Украйна заяви, че противовъздушната ѝ защита е свалила всички 18 ракети , изстреляни от съветските сили по Киев, в това число шест хиперзвукови ракети " Кинжал " . На 4 май командването на въоръжените сили на Украйна заяви, че е свалило " Кинжал " благодарение на американските системи за противовъздушна защита " Пейтриът " , създадени още през 70-те години на предишния век, които Киев получи от Германия и Холандия. По-късно информацията за прехващането на ракетата беше публично доказана от Пентагона.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР