Трима руски учени, работили в областта на технологиите за хиперзвукови

...
Трима руски учени, работили в областта на технологиите за хиперзвукови
Коментари Харесай

Кремъл: Учени в областта на хиперзвуковите оръжия са изправени пред обвинения в държавна измяна

Трима съветски учени, работили в региона на технологиите за хиперзвукови ракети, са изправени пред " доста съществени обвинявания " в държавна измяна, разгласи през днешния ден Кремъл във връзка със случай, провокирал огромна паника в съветските научни среди, съобщи Ройтерс.

Кремъл се е срещнал с обръщението на учени от Сибирския отдел на Руската академия на науките (РАН), откакто техни сътрудници бяха упрекнати в държавна измяна, само че не може да разяснява, до момента в който тече следствието, сподели през днешния ден пред публицисти представителят на съветския президент Дмитрий Песков, представен от ТАСС.

" Не считам, че Кремъл може да излезе с някакво мнение. Наистина видяхме това послание, само че съветските спецслужби работят и извършват своите функционалности. Това е доста съществено обвиняване. Разбира се, че човек може да бъде приет за отговорен единствено с решение на съда. Докато текат следствените дейности, нямаме право да излизаме с никакво мнение ", сподели представителят, отговаряйки на въпроси на публицисти по тематиката.

Случаят е обвързван с основния теоретичен помощник на Института за теоретична и приложна механика на Сибирския отдел на РАН Валерий Звегинцев, показва ТАСС. Както заяви по-рано съд в Новосибирск, ученият се намира под домакински арест. По информация на източник на ТАСС от Сибирския отдел на РАН Звегинцев е бил арестуван преди към три седмици. Повод за съмненията, че е направил държавна измяна, стана негова публикация в иранско списание, отдадена на газовата динамичност. По думите на учения преди обявата си публикацията е минала две експертизи за допустима секретност.

На уеб страницата на института, където е работил Звегинцев, през вчерашния ден беше оповестено отворено писмо, в което се оповестява, че ученият е обвинен в държавна измяна дружно с двама негови сътрудници - Анатолий Маслов и Александър Шиплюк. Те са били арестувани предишното лято и изпратени в следствения изолатор " Лефортово " в Москва. В откритото си писмо чиновниците на института се обръщат към съветските държавни органи, представителите на научните среди и организации, свързани с индустрията, с зов да защитят съветската просвета в региона на аеродинамиката.

В писмото се показва, че чиновниците на института не знаят по какъв начин да " продължат да работят ", защото " всяка публикация или отчет може да стане причина да ги обвинят в държавна измяна ".

Източник Българска телеграфна агенция

 

Последвайте ни към този момент и в Телеграм и Туитър!    

 

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР