Трима руски журналисти бяха нападнати и убити в Централноафриканската република

...
Трима руски журналисти бяха нападнати и убити в Централноафриканската република
Коментари Харесай

Трима руски журналисти, изпълняващи задача на олигарха-беглец Ходорковски, бяха разстреляни в Африка от мистериозни мъже в тюрбани

Трима съветски публицисти бяха нападнати и убити в Централноафриканската република (ЦАР). Информационните организации показват, че става дума за гибелта на документалния режисьор Александър Расторгуев, на военния сътрудник
Орхан Джемал и на оператора Кирил Радченко. В ЦАР публицистите работели върху документален план. Кончината им бе доказана от съветското Външно министерство.
Журналистите пътували от столицата Банги към град Бамбари, като самото ликвидиране било осъществено на блокпост, близо до пункта Сибю. В ЦАР сега тече революция. Журналистите отивали на среща с асистент, който „ трябвало да облекчи работата им в непознатия район “. Те носели със себе си повече от 8000 $ и скъпа инсталация. Кметът на Сибю описа пред Ройтерс, че съветските жители попаднала в засада към 22 ч. на 30 юли. Тяхната кола била обстреляна, като оживял само водачът, който към този момент дал показания по случая. По-късно стана ясно, че нападателите са били най-малко 10 души с тюрбани, говорещи на арабски.
Следственият комитет на Русия образува наказателно дело по отношение на гибелта на публицистите. Говорителката на Министерство на външните работи Мария Захарова разгласи, че съветски дипломати са се отправили към мястото на случая за опознаване на телата на убитите. Тя добави, че починалите публицисти са пренебрегнали предизвестието на съветското Министерство на външните работи, че командировката им е в рисков регион.

Международната правозащитна организация " Хюман райтс уоч " прикани управляващите на ЦАР неотложно да проверяват гибелта на публицистите и да сътрудничат с посолството на Русия и с локалната задача на Организация на обединените нации.

Собственикът на „ Центъра за ръководство на следствията “ и експрезидент на нефтената компания ЮКОС Михаил Ходорковски съобщи, че „ ще постави всички старания за разкриване на отговорните “. По данни на телевизия „ Дъжд “, тримата публицисти готвели документален план за съветски наемници от частната войска „ Вагнер “ в Африка. Те се отправили за ЦАР, откакто получили информация, че в африканската страна „ периодичен се появяват съветски униформени “.
47-годишният Александър Расторгуев с право е считан за един от най-значителните и радикални режисьори в съветското кино, снимал по-специално филм за чеченската война. Орхан Джемал (51 г.) е наследник на Гейдар Джемал, ръководителя на религиозно-обществената организация Ислямски комитет на Русия. Охран беше прочут публицист, работил е в доста " горещи точки " в Северен Кавказ, Афганистан, Ирак, Ливан, Либия, Сирия и Грузия. Заедно с тях беше погубен и младият, само че прочут оператор и фотограф Кирил Радченко, също работил в " горещи точки ", а предходната година снимал доста материал в Сирия.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР