Трима прокурори от Районна прокуратура – Перник и председателят на

...
Трима прокурори от Районна прокуратура – Перник и председателят на
Коментари Харесай

Иван Гешев: Трябва да имаме нетърпимост към престъпността, за да имаме силна държава – всички институции да работят заедно

Трима прокурори от Районна прокуратура – Перник и ръководителят на Камарата на следователите в България Петко Петков организираха открит урок пред 50 възпитаници от 10, 11 и 12 клас на Гимназията с преподаване на непознати езици „ Симеон Радев “ в гр. Перник.

Инициативата е част от акцията на двете съсловни организации на Асоциация на прокурорите и Камара на следователите „ Правосъдие в бъдещето – прокурори и възпитаници приказват за право “. Гости на открития урок бяха основният прокурор Иван Гешев и представителят Сийка Милева.

Прокурорите Александър Манов, Гергана Савова и Цветелина Евтимова обясниха на учениците разликата сред наказателния развой и делата от частен темперамент, както и каква е ролята на прокурора в процеса. Учениците научиха, че когато едно лице е навършило 14 години, въпреки и към момента да не е навършило пълноправие, то то може да носи наказателна отговорност, в случай че сега на осъществяването на действието е разбирало свойствата и смисъла му, както и е могло да управлява постъпките си.

Председателят на Камарата на следователите и следовател в Национална следствена работа Петко Петков срещна учениците с съответната работа на следователите – методологията, по които се проверяват закононарушения с фактическа и правна трудност. Презентирани бяха мобилните лаборатории на Национална следствена служба, както и другите механически съоръжения, които следователите употребяват в своята работа.

„ Трябва да имаме непоносимост към престъпността и тогава когато се сблъскаме с нея – персонално или посредством наш непосредствен, то би трябвало да си потърсим правата “, показа мнението си и основният прокурор. Иван Гешев прикани учениците да научат главните си права и отговорности, с цел да знаят по какъв начин да се пазят, при положение, че станат жертва на закононарушение.

Главният прокурор даде за образец случая с Георги Тимов, възпитаник от Петрич, който откакто е бил станал жертва на машинация, подал сигнал в прокуратурата, което довело до формиране на досъдебно произвеждане. Извършителите били открити, а парите на детето върнати. „ Трябва сами да вършиме преценка кое е вярно и кое е погрешно в размера от информация, която е към вас. Трябва да си защитавате ползите, би трябвало да се борите за тях, тъй като никой няма да ви ги даде. Трябва да защитавате освен вашите ползи, а да се обедините и да работите и за ползите на страната си. Бъдещето е във вашите ръце, в случай че осъзнаете, че би трябвало да сте дружно с всичките си разлики. Имате интерес да живеете дружно в по-добра страна “, сподели още основният прокурор.

Иван Гешев отговори на голям брой въпроси на учениците, измежду които и този какви са първите стъпки на прокурорите и следователите. По думите на основния прокурор, след завършването на юридическото обучение, значимо е встъпителното образование, което се получава в Националния институт на правораздаването. „ Това образование е мост от правната доктрина към действителната работа на магистратите. Защото по какъв начин се прави следствие на доктрина е едно, само че много по-сложно е да се приложи в действителната процедура “, уточни основният прокурор.

Иван Гешев бе запитан и какви качества би трябвало да имат прокурорите и следователите. „ Качеството, което би трябвало да имат прокурорите и следователите е главно резистентност. Нужно е и непрестанно учене. Следователската е по „ неприятната “, само че по забавната специалност. Неприятна, тъй като директно се сблъскваш с закононарушението и това постоянно ти демонстрира най-лошите черти на хората. Интересна, тъй като ти дава непосредствения контакт както с потърпевшите, по този начин и с причинителите. Обаче виждаш закононарушението и неговите жертви, което от време на време е много тежко и не можеш да останеш безсърдечен “, сподели още основният прокурор, чието професионално развиване в правосъдната система започва точно като следовател.

Иван Гешев изясни и по какъв начин от следовател е станал прокурор: „ при една от следващите промени – следствието от Министерство на вътрешните работи беше преместено в прокуратурата, надлежно и следователите. Така попаднах в прокуратурата и на един по-късен стадий станах прокурор, след което и основен прокурор “.

Главният прокурор подчертава върху нуждата от взаимоотношението сред правоохранителните органи, част от които е и Министерство на вътрешните работи, с цел да бъдат опазени правата и ползите на жителите, като акцентира пред учениците, че, с цел да имаме мощна страна – всички институции би трябвало да работят дружно.

Главният прокурор подари икона на шефа на гимназията Теменужка Крумова с пожелания за мощни религия и дух по пътя на знанието и образоването на бъдещото потомство.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР