Трима оценители по различни причини са отказали изготвянето на експертиза

...
Трима оценители по различни причини са отказали изготвянето на експертиза
Коментари Харесай

Разнобой между свидетели по делото срещу бившия шеф на КОЦ Пловдив

Трима оценители по разнообразни аргументи са отказали правенето на експертиза по делото против някогашния шеф на Комплексен онкологичен център (КОЦ) Пловдив. Това стана ясно на днешното съвещание по делото против доктор Красимир Вальов, което протече с разпита на трима очевидци, съобщи кореспондент на Plovdiv24.bg . Съдия Станислава Бозева дефинира нов оценител за експертизата - Владимир Димитров. За да има време да се изготви експертизата, се дефинира и по-отдалечена дата за последващо съвещание - февруари 2019 година.

Преди това решение на съда бяха разпитани Тодор Воденичаров - шеф на " Сименс Хелткеър ", която е продала томографа на КОЦ Пловдив посредством компания " Меркурий Комерсиал " ; Елисавета Ненева - счетоводител на " Меркурий Комерсиал " ; Румен Стефанов - инженер по здравна техника и по-специално скенери и ядрено-магнитен резонанс.

От думите на Воденичаров стана ясно, че закупеният томограф е бил с алтернатива за надграждане. Цената му била към 540 хиляди лв. без Данък добавена стойност. Допълнително против към 360 хиляди лв. е препоръчана и следгаранционна поддръжка на томографа. Свидетелят бе безапелационен, че в случай че техниката е била закупена непосредствено от " Сименс Хелткеър ", щяла да бъде по-скъпа.

Следващата свидетелка - Елисавета Ненева, през днешния ден в съда се отхвърли от част от показанията си, давани в досъдебната фаза. Счетоводителката на " Меркурий Комерсиал " през днешния ден описа, че изготвила документите за публичната поръчка. Изготвила и спомагателна обяснителна бележка към ЗОП-а. Тази бележка занесла на инж. Стефан, с цел да разпише. След това е прикрепена към документите за поръчката. В показанията си от по-рано обаче отхвърля тази фактология.

" Тогава се уплаших и заявих, че не е имало обяснителна записка ", разясни Ненева.

Последва и разпитът на самия инж. Стефанов. Той удостовери, че е имало подобна разписка, само че я дефинира по-скоро като техническа специфиакция на томографа. Добавил и едно изречение след параметрите - " Считам, че посочената настройка е подобаваща за онкоболни ". Той дефинира срещата си със счетоводилката като консултация за параметрите на томографа, тъй като се занимава с сходна техника и би бил потребен на КОЦ-а.

След разпита на очевидците магистратите взеха решение, че поради последните двама очевидци, ще се изиска копие от документ, удостоверяващ кореспонденцията на КОЦ-а, с цел да се откри дали въпросната спомагателна обяснителна бележка е в действителност входирана в документите на КОЦ Пловдив. На идващото съвещание ще бъде свикан и Радослав Наков - управител клиенти в " Сименс Хелткеър ". Тогава се чака да бъде направена и експертизата по делото.

Припомняме, че през август 2016 година е извършена процедура по Закона за публичните поръчки за доставка, монтаж и въвеждане в употреба на 32-срезов компютърен томограф с планирана цена 950 000 лв. без Данък добавена стойност. Избрана е компания " Меркурий комерсиал " ООД, която доставила апаратурата за 898 000 лв. без Данък добавена стойност. Според прокуратурата на " КОЦ-Пловдив " ЕООД са нанесени обилни вреди в размер на 405 190.92 лева, като тази сума се явява разликата сред цената на томографа по контракта и действителната пазарна стойност на доставения компютърен томограф. Престъплението е в изключително огромни размери, представляващо изключително тежък случай. Наказанието е отнемане от независимост от 3 до 10 години.

За да гледате видеото, би трябвало да активирате Javascript.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР