Трима от четиримата гласували миналата седмица "против" кандидатурата на Иван

...
Трима от четиримата гласували миналата седмица "против" кандидатурата на Иван
Коментари Харесай

Противниците на Гешев във ВСС три пъти се отрекоха от тезата, че избор с един кандидат не е избор

Трима от четиримата дали своят вот предходната седмица "против " кандидатурата на Иван Гешев за основен прокурор – ръководителят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов, Атанаска Дишева и Олга Керелска - се отхвърлиха от главните си тези и претекстове, с които се опълчиха на избора, написа "Правен свят " в авторски коментар по горещата тематика.

Това стана ясно от къс спор при започване на съвещанието на Съдийската гилдия на Висшия правосъден съвет (ВСС) този вторник, когато пред кадровиците бе подложен въпросът за избора на ръководител на РС-Златоград. В случая в процедурата взе участие единствено един претендент – арбитър Динко Хаджиев, който все още е командирован в Златоград от Мадан и извършва функционалностите на административен началник.

В началото на съвещанието, още преди да се пристъпи към чуване на претендента, Драгомир Кояджиков направи едно изключително забавно изявление, като сложи кардиналния въпрос дали въобще да се организира събеседване със арбитър Динко Хаджиев, защото е единствен претендент в процедурата. "Както чухме неотдавна съревнование с "един кон " не е съревнование, по тази причина преди да стартираме ви предлагам да проведем гласоподаване дали да прекратим процедурата, заради липса на състезателност ", сподели Кояджков.

Атанаска Дишева първа се намеси и се отхвърли от личната си теза, споделена и при двете гласувания на кандидатурата на Иван Гешев, че "състезание с един кон " не е съревнование. Веднага след нея и Лозан Панов се отхвърли от "принципните " си възгледи, че в процедура за избор на административен началник би трябвало да има повече от един претендент. Така двамата ясно демонстрираха едно - вотът им по отношение на номинацията за основен прокурор е даден под натиска на персоналното отношение, а не на професионалната оценка за качествата на Иван Гешев.

Кояджиков още веднъж взе думата, с цел да даде да стане ясно, че в тази ситуация става дума за неприкрит двоен стандарт. "Аз съм твърдо уверен, че процедура с един, двама или трима претенденти би трябвало да се развие. Но воден от говоренето в четвъртък, че избор с един претендент е "правно нищо ", "абсурд " и така нататък слагам въпроса. Мотивите ми са тези, за които чух преди няколко дни, въпреки че нямам доверие, че това е вярната теза. Искам да развиете вашата теза от оня ден господин Панов, г-жо Дишева, г-жо Керелска. Изборът си е избор. Исках да Ви покажа какъв брой е несъстоятелно вашето мнение и по какъв начин си мените мнението през 4-5 дни ", отвърна Кояджиков.

Олга Керелска последва "принципните си съидейници " и също се отхвърли от думите си отпреди седмица, като назова предлагането на Кояджиков "обикновена провокация ". "Нека запазим положителния звук и да почитаме мнението на сътрудниците, които не мислят като Вас ", взе думата и четвъртият член на Висш съдебен съвет, който гласоподава "против " Иван Гешев – Цветинка Пашкунова. Тя обаче тактично резервира безмълвие по въпроса всъщност и не посмя да разяснява процедурата, в която взе участие единствено един претендент.

Накрая Вероника Имова приключи дебата като уточни, че в тази ситуация съществуват надалеч по-важни за системата въпроси от това дали има повече от един претендент в дадена процедура за административен началник. Напротив – в огромен брой органи на правосъдната власт няма нито един искащ да заеме управителни постове, напомни Имова. "За всички е очевидно, че процедурите за избор на административни ръководители са разнообразни от тези за избор на тримата огромни. Но за всички би трябвало да е ясно, че и в двата случая опцията да взе участие единствено един претендент е равнопоставена за всички. Това е същината на дебата, съгласно мен, по тази причина бих предложила да продължим с разглеждането на кандидатурата на единствения претендент за ръководител на РС-Златоград. Има и още нещо – в доста от органите няма нито един искащ за заеме пост на административен началник. Това е притеснителното и върху това би трябвало да помислим ", разяснява и Вероника Имова, като прикани да се пристъпи към чуване на арбитър Хаджиев, поздравявайки го за смелостта, че се е кандидатирал.

След това Съдийската гилдия продължи със събеседването с претендента за ръководител на РС-Златоград без да гласоподава процедурно.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР