Трима обвиняеми по досъдебно производство за държане и разпространение на

...
Трима обвиняеми по досъдебно производство за държане и разпространение на
Коментари Харесай

Съдът във Варна остави в ареста трима дилъри, спипани с много дрога

Трима обвинени по досъдебно произвеждане за държане и разпространяване на опиати остават в ареста, дефинира Варненският апелативен съд. Задържането под стража на тримата е било постановено от Варненския областен съд, оповестиха от пресслужбата на Апелативен съд Варна. 

През май тази година бранш БОП е почнал следствие за държане на опиати. През ноември към наказателна отговорност е бил притеглен Юлиян Т., за това, че на 8. ноември държал за разпространяване и популяризирал на втория обвинен Трайко М. хероин с тегло 99,56 грама. Двамата са арестувани след реализирането на договорката на паркинг във Варна. Спрямо Трайко е повдигнато обвиняване и за владеене на близо 20 грама метаамфетамин. Трети мъж – Мартин Г. е упрекнат, че при продължавано закононарушение е популяризирал в София 5,95 грама метаамфетамин, а във Варна е държал за разпространяване разнообразни количества марихуана, хероин,  метаамфетамин и кокаин.

47-годишният Юлиян Т. е с 9 влезнали в действие присъди за закононарушения срещу собствеността. Срещу него има още две висящи каузи със подобен предмет. По едното от тях, през юли, му е била взета мярка за неотклонение " парична гаранция “. Според представителя на Апелативната прокуратура, това не му попречило да продължи да прави закононарушения. Затова и има заплаха да се занимава с такава активност и в бъдеще. Пред съда обвиненият съобщи, че е болен и не получава съответно лекуване в ареста.

Съставът на Апелативния съд се съобрази с това, че по едно от висящите каузи е била избрана парична гаранция. То е присъединено към актуалното произвеждане два дни откакто на Юлиян е повдигнато последното обвиняване. Тоест обвиненият към този момент е с взета мярка за неотклонение и е неприемливо да се взима втора. Паричната гаранция обаче е била нарушена с осъществените престъпления и по тази причина следва да бъде променена в най-тежката мярка: " задържане под стража “. Съдът се стимулира с доказателствата за незаконна активност, които поддържат съмненията на прокуратурата за съпричастността на Юлиян Т. Реална е и заплахата той да извърши закононарушение. Медицинските документи, събрани по делото пък не поддържат тезата, че здравословното му положение не разрешава престояване в изискванията на следствения арест.

По отношение на Трайко М. съдът реши, че задоволително данни демонстрират съпричастността му към закононарушението. Макар да няма заплаха да се укрие, поради трайната уседналост, фамилни връзки и адрес, не може да се пренебрегне обремененото му правосъдно минало, обвързвано със същата по тип незаконна активност по наркоразпространение. Затова въззивната инстанция счете за вярно да удостовери задържането му под стража.

В правосъдното съвещание по отношение на третия обвинен – Мартин Г. юристът уточни, че само неоспорим е фактът, че от автомобил, ръководен от него са конфискувани наркотични субстанции на обща стойност към 15 лева Другите вещества били благосъстоятелност на очевидец по делото. В този случай съдът съобрази, че става дума за държане и разпространяване на опиати от няколко разнообразни типа. Достатъчно данни сочат за съпричастността на Мартин към действието. Може да се направи и извод, че е действителен рискът той да извърши закононарушение при по-лека мярка за неотклонение.

Определенията, с които Апелативен съд – Варна отхвърли да почете жалбите на тримата обвинени за наркопрестъпления, не подлежат на обжалване.

 
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР