Трима министри започват преговори за прекратяване на договора за изкупуване

...
Трима министри започват преговори за прекратяване на договора за изкупуване
Коментари Харесай

Кабинетът започва преговори за прекратяване на договора с една от американските централи

Трима министри стартират договаряния за преустановяване на контракта за изкупуване на електрическа енергия с една от двете американски централи у нас - " КонтурГлобал Марица Изток 3 ". В сряда кабинетът даде мандат на вицепремиера Томислав Дончев и министрите на финансите и енергетиката Владислав Горанов и Теменужка Петкова да договорят мярката, излиза наяве от известие на държавната пресслужба.

Това се случва на фона на опитите на България да притегли немския огромен вложител в автомобилостроенето " Фолксваген ", с цел да направи цех у нас.

За прекратяването на дълготрайните контракти на американските централи " Ей и Ес Гълъбово " и " КонтурГлобал " с НЕК се приказва от много време. Преди към година и половина държавното управление разгласи, че стартира договаряния по изискванията за прекъсването на контрактите и предложи механизъм, по който да се изчислят обезщетенията за притежателите на мощностите . Методологията беше направена взаимно в Европейската комисия и беше обект на договаряния. Американските вложители обаче я отхвърлиха и предложиха собствен метод за пресмятане на обезщетенията.

През април тази година кабинетът показа желанието си за разкъсване на контрактите и пред бизнеса в опит да успокои пристрастеностите към тогавашното неодобрение от високата цена на тока. Планът на ръководещите към оня миг беше прекратяването да стане бързо – още през май, само че цяло лято нямаше никакво оживление по тематиката.

Днешното решение – водене на договаряния, също не предвещава бърза развръзка. До момента разискването на изискванията за преустановяване на договорите на процедура се води единствено с замяна на писма и до истински договаряния по този начин и не се е стигнало.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР