Трима кметове на големи общини подават оставки по настояване на

...
Трима кметове на големи общини подават оставки по настояване на
Коментари Харесай

Ердоган планира уволнения и на районни кметове


Трима кметове на огромни общини подават оставки по гледище на президента Реджеп Ердоган, той възнамерява премахване и на районните в Истанбул, по негово разпореждане ще бъдат назначени общински инспектори, съобщи кореспондентът на БГНЕС.

Кметовете на Анкара, Истанбул и Бурса бяха принудени да изоставен постовете си след многократните апели на президента, и най-късно в събота това ще стане факт. На конституционния референдум от април т.г. 17 от 30-те огромни общини гласоподаваха с „ Не “ за измененията, които ще усилят пълномощията на турския президент. Според опозицията интервенцията по отстраняването на кметове и водачи на партийните структури е за почистване на сметки и възмездие.

Кметът на Голямата община Бурса Реджеп Алтепе доби особена известност в Кърджали първо със замразения протокол за съдействие с българския град. Последва и открита поддръжка за партия ДОСТ на Лютви Местан, а в това време Алтепе пое контрола и финансирането на градежа на новата джамия в Кърджали.

Оставките на кметовете породиха клюки за предварителни президентски и парламентарни избори, които са планувани за ноември 2019 година, само че съгласно някои източници вотът може да се състои в средата на 2018 година Днес след съвещанието на парламентарната група на ръководещата Партия на справедливостта и развиването Ердоган отхвърли опцията за предварителен избор, само че подчертава на сериозните компликации преди локалните избори, които също са планувани за 2019 година Той прикани за цялостна готовност на фрагментите и настоя те да пропагандират от врата на врата. По негово разпореждане министерството на вътрешните работи ще назначи инспектори във всички кметства, които да управляват бюджетните разходи, строителните зони и цялата активност на общините. Който не съблюдава законите и разпорежданията, който допусне неточност, ще бъдат приложени нужните ограничения, няма амнистия за никого и няма да позволим това да продължава, съобщи Ердоган пред публицисти.

Ръководството на партията е взело изрично решение за отстраняването на кметове и водачи на партийни структури, които с отхвърли си да подадат оставки й нанасят провали. Не ни е в дневния ред, само че и не невероятно да бъдат свалени от постовете им и районните кметове в Истанбул след оставката на кмета на огромната община Мелих Гьокчек, загатна президентът. Кой ще размени Гьокчек от идващия понеделник, това е въпрос на съвещания, каквито към този момент са почнали, добави той. Мишена на насилствените оставки са кметовете на общини и региони, включително и тези от ръководещата ПСР, където гласоподавателите гласоподаваха с „ Не “ на априлския референдум. Ердоган акцентира, че най-големият му проблем е главната опозиционна Републиканска национална партия.

Днес водачът й Кемал Кълъчдароглу от съвещанието на парламентарната си група прикани държавното управление за предварителни избори. „ Няма смисъл да чакаме 17 месеца, вдигайте се още в този момент на избори. Който не бяга от народа и не се опасява от него, да се яви. Когато след опита за прелом от предходната година се срещнахме с премиера Бинали Йълдъръм в резиденцията Чанкая, той даде обещание изключителното състояние да бъде за напълно къс интервал от време. Вместо това то още веднъж беше удължено и трае повече от година, а пострадалите от него са един милион фамилии. Още преди референдума предупреждавах, че едноличният режим на Ердоган ще докара страната до злополука “, съобщи Кълъчдароглу. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР