Трима души загинаха, а 12 бяха ранени, при самоубийствен атентат

...
Трима души загинаха, а 12 бяха ранени, при самоубийствен атентат
Коментари Харесай

Трима загинали при самоубийствен атентат в Афганистан

Трима души починаха, а 12 бяха ранени, при гибелен атентат в Афганистан през днешния ден. Групировката " Ислямска страна " пое отговорност за нападението, съобщи Българска телеграфна агенция, цитирайки Ройтерс.

Всички жертви на офанзивата в южния афганистански град Кандахар са клиенти на банка, отишли да си изтеглят заплатите, сподели по-рано началникът на Службата за информация и просвета на Кандахар Инамула Самангани, представен от Асошиейтед прес.

" Ислямска страна " пое довечера в обява в " Телеграм " отговорност за осъщественото сутринта нахлуване, заяви Ройтерс.

Местният клон на джихадистката формация, който е един от главните противници на талибаните, прави офанзиви против учебни заведения, лечебни заведения, джамии в цялостен Афганистан, като измежду главните му цели е шиитското малцинство в страната, отбелязва АП. 

Град Кандахар е духовният и политически център на ръководещите в Афганистан талибани. Там е основан висшият им водач молла Хайбатула Ахундзада и неговите решения по значими въпроси се извършват от управляващите в столицата Кабул.

Талибаните взеха със мощ властта в Афганистан през август 2021 година по време на безредното евакуиране на войските на Съединени американски щати и НАТО, които бяха в страната в продължение на две десетилетия. Въпреки своите първични обещания за по-умерена политика ислямисткото придвижване последователно още веднъж наложи строгото пояснение на ислямското право, както към този момент направи по време на предходното си ръководство в Афганистан от 1996 до 2001 година, показва АП.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР