Трима души за едно място: в събота Християндемократическият съюз (ХДС)

...
Трима души за едно място: в събота Християндемократическият съюз (ХДС)
Коментари Харесай

Предстои важно гласуване за приемник на Меркел в Германия

Трима души за едно място: в събота Християндемократическият съюз (ХДС) на немската канцлерка избира собствен нов ръководител - един основен избор, осем месеца преди края на ерата на.

Победителят ще е в добра позиция, с цел да оглави консерваторите на парламентарните избори на 26 септември и може би да стане идващият канцлер. Това обаче не е обезпечено, тъй като този избор се прави след това, а за този пост дебнат и други претенденти.

Общо 1001 делегати на ръководещия от 15 години ХДС ще избират сред умерения Армин Лашет, последователя на завой надясно след Меркеловата центристка епоха Фридрих Мерц и новобранеца Норберт Рьотген.

Изходът от вота в два тура по интернет се обрисува оспорван. Резултатите ще бъдат оповестени в събота по време на партиен конгрес, който поради ковид ще протече напълно онлайн.

Избирането на нов партиен водач беше отлагано няколко пъти поради епидемията. То се наложи поради оставката на Анегрет Крамп-Каренбауер, която дълго време беше правоприемник на Меркел, само че беше принудена да напусне, тъй като не съумя да се наложи на този пост.

Провокации
========
Тримата претенденти са с друг политически профил макар общия си рейнски генезис.

Фридрих Мерц е върл зложелател на канцлерката откогато тя го смъкна от председателството на консервативната група в Бундестага през 2002 година и мечтае за възмездие.

През 2018 година предприемачът беше надвит с минимална разлика от Крамп-Каренбауер. Той комбинира икономическия демократизъм и твърдия метод към имиграцията.

Мерц мечтае да притегли някои от поддръжниците на крайната десница.

Бившият юрист води в анкетите измежду симпатизантите на ХДС, само че страда от някои дефекти.

Той не заема изборна служба. Словесните му провокации и високоплатената му работа в мениджъра на активи БлекРок също вредят на облика му.

65-годишният Мерц наскоро приравни хомосексуалността с педофилията и възнегодува против коронавирусните ограничавания в интервала на празниците.

59-годишният Армин Лашет разполага с няколко преимущества. Този сдържан някогашен публицист с радостен взор върви по стъпките на Меркел, която е по-популярна от всеки път.

"Християнсоциалната ориентировка на партията е по-важна за него, в сравнение с за съперниците му ", сподели преподавателката по политология от Мюнхен Урсула Мюнш.

Лашет може да се хареса на центристкия електорат, а в случай че бъде претендент през септември, да построи възможна коалиция със Зелените, които са втора политическа мощ в страната.

Внушителна сянка
=============

Обаче метода, по който се бори с пандемията като началник на най-населената немска провинция Северен Рейн-Вестфалия му носи рецензии. Лашет да вземем за пример прикани напролет за намаляване на рестриктивните мерки, което специалисти сметнаха за преждевременно.

Кандидатирането му в тандем с Йенс Шпан е обещаващо на хартия, само че не докара до предстоящите високи резултати, до степен да се наложи на известния здравен министър да отхвърля, само че неубедително, че се е прицелил в канцлерството на мястото на Лашет.

Третия претендент, 55-годишният Рьотген, основава усещане на цялостен новобранец. Този специалист по интернационалните връзки твърди, че не е човек на даден лагер и дава обещание да вкара повече дами и по-млади хора в партията.

Подобно на Мерц, той е отчаян от Меркел, която през 2012 година го смъкна от поста министър на околната среда след тежко изборно проваляне.

Който и да победи на тези вътрешни избори, въпросът кой да се кандидатира за канцлерския пост няма да се реши преди пролетта.

Над консервативния лагер тегне внушителната сянка на водача на сестринската баварска партия Християнсоциален съюз (ХСС) Маркус Зьодер, който стана един от най-популярните политици на германците с помощта на внимателния си метод към пандемията.

Въпреки че твърди противоположното, Зьодер мечтае да бъде поканен от ХДС да направи тази стъпка след редица локални избори в средата на март. И може би да стане първият канцлер от ХСС.

Бъдещият ръководител на ХДС "със сигурност е с доста положителни шансове да се кандидатира за канцлер ", сподели обаче преподавателят по политология в Берлинския свободен университет Торстен Фаас. Той "трудно вижда по какъв начин спечелилият (за партиен водач на ХДС) ще каже: Маркус Зьодер, апелирам, кандидатирайте се " за канцлер.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР