Трима души се готвят да наследят канцлера Меркел. Какво ще

...
Трима души се готвят да наследят канцлера Меркел. Какво ще
Коментари Харесай

Мъж ще оглави партията на Меркел. Но задават ли се и други промени

Трима души се готвят да наследят канцлера Меркел. Какво ще се промени в политиката на Германия, в случай че някой от тях я замести? И какво отличава претендентите Армин Лашет, Фридрих Мерц и Норберт Рьотген? Кай-Александър Шолц обобщава в публикация за " Дойче веле ".

Ако идващият немски канцлер бъде повдигнат от редиците на Християндемократическия съюз (ХДС), в немската политика надали ще настъпят толкоз трагични промени като тези в Съединени американски щати или Англия. Това си пролича след конференциите, дадени от Норберт Рьотген, Армин Лашет и Фридрих Мерц.

И тримата претенденти за поста ще продължат да следват главните правила на немската външна политика: европейската интеграция и принадлежността към НАТО. Те упорстват - не за първи път - за по-силен външнополитически ангажимент, координиран най-много с Франция. И тримата поддържат настояването Европа да усъвършенства сигурността на външните си граници, с цел да управлява по-добре миграцията.

Потенциалните наследници на Меркел означават, че светът се намира в извънредно комплицирана и динамична конюнктура, споменавайки в тази връзка фактори като Доналд Тръмп или Китай. И акцентират, че Германия би трябвало да играе виновна роля. По външнополитическите въпроси те мъчно биха могли да се профилират. Вътрешната политика предлага доста повече благоприятни условия в това отношение.

ХДС изгуби доста гласоподаватели

На изборите в Хамбург в неделя (23.02) ХДС получи едвам 11 % от гласовете. И в Източна Германия партията е надалеч под 20-те %. В народен мащаб стойностите от допитванията - 27 на 100, наподобяват по-добре, само че все пак са рекордно ниски. В сходство с това и тримата претенденти се показват като загрижени пазители на наследството на ХДС, което би трябвало да се опази и придвижи в бъдещето.

Никой от тях няма желание да извежда партията вън от политическия център, въпреки и тримата да слагат свои лични акценти. Мерц счита да подчертае и да въплъщава консервативно-либералното в облика на ХДС. Рязък завой надясно той не желае - афишира обаче, че ще се стреми да разшири членския състав на партията.

 Фридрих Мерц
© Reuters

Фридрих Мерц

Чрез поетия центристки курс и тримата претенденти желаят ХДС да се разграничи ясно както от крайното ляво, по този начин и от крайното дясно - т.е. от Лявата партия и от " Алтернатива за Германия ". Общо е и съзнанието, че ХДС в последно време е изгубил изключително доста гласове точно измежду младите гласоподаватели и че би могъл да си ги върне с по-активна политика за запазване на климата, повече средства за обучение и по-голяма междупоколенческа правдивост.

Първият избор - в края на април

На претендентите им остават два месеца до изборите.

На 25 април следва да бъде определен новият ръководител на ХДС - това ще стане на ексклузивен конгрес с присъединяване на 1001 делегати от цялата страна. Предизборната акция към този момент е в ход.

Този, който бъде определен за ръководител на партията, по предписание влиза и в конкуренцията за канцлерския пост. Следващите постоянни парламентарни избори са чак през есента на 2021 година. Дотогава ХДС би трябвало да се споразумее със своята баварска партия посестрима - Християнсоциалния съюз (ХСС). Не е изключено и ръководителят на ХСС Маркус Зьодер да се кандидатира за канцлер. Досега единствено един път - през 2002 година, е имало претендент за канцлер от ХСС. От Берлин декларират, че ще се търси взаимно решение.

 Армин Лашет
© Reuters

Армин Лашет

Дотогава претендентите ще се състезават между тях. Въпросът кой е любимец към този момент няма еднопосочен отговор. В някои допитвания Фридрих Мерц заема челно място. Но Армин Лашет може и да навакса, защото предприе неочакван ход: кандидатира се в тандем с различен евентуален претендент - настоящия министър на опазването на здравето Йенс Шпан.

Шпан има имиджа на млад бунтовник в партията. Подобно на Мерц той е последовател на по-консервативната политика. Родината, фамилията и традициите съгласно Шпан са нещата, които дават опора в живота и разрешават човек да се отвори към света. По този метод дуетът Лашет-Шпан може да удовлетвори ненапълно разнопосочните стремежи на партийната база както за поредност, по този начин и за промени.

Източна Германия като стратегическо предизвикателство

И тримата претенденти са по генезис от западната провинция Северен Рейн-Вестфалия и от най-многочислената партийна организация на ХДС. Сегашните остри проблеми на ХДС в Източна Германия са прекомерно надалеч, най-малко в географско отношение. Именно на изток ХДС е най-силно притиснат от двата политически полюса и се вижда по-скоро в отбранителна роля. В тази част на страната, както се видя от случилото се неотдавна в Тюрингия, политическите визии на национално равнище прекомерно интензивно се сблъскват с тези на локално. Затова новият " източен въпрос " е едно от главните стратегически предизвикателство пред ХДС за момента.

През последните месеци Мерц посети неведнъж Източна Германия. В тамошните структури на ХДС той в това време има много последователи. Както споделя Мерц, в обществено-политически проект Изтокът мисли и работи по-различно от Запада - по-консервативно. Това добре подхожда на профила на Фридрих Мерц.

 Норберт Рьотген
© Reuters

Норберт Рьотген

Неговият съперник Норберт Рьотген също отдава на Изтока огромно значение. Проявява схващане за това, че мнозина там се усещат подценени от властта. А това подхранва страховете, които работят " за " " Алтернатива за Германия ". В някои райони на Източна Германия " Алтернатива за Германия " събира 30% поддръжка, измествайки ХДС и социалдемократите.

Армин Лашет е за по-активен разговор с Изтока и посланичество на място, само че от тримата той отделя минимум внимание на тематиката.

" Алтернатива за Германия " - трудова акцидент или систематичен проблем?

" Добре е, че беше осъзнато: с цел да се спре потъването на ХДС, са нужни дейности ", сподели дрезденският политолог Вернер Пацелт пред Дъждовни води. Но едно ново начало не подсигурява безусловно същинска смяна в курса, която да донесе триумф. ХДС " би трябвало да си обясни проблемите в съдържателно отношение ", счита Пацелт. " Дали партията потъва, тъй като е станала прекомерно дясна или тъй като в политически проект е отстъпила място на " Алтернатива за Германия? ".
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР