Трима души са арестувани в Пловдив вчера по подозрения за

...
Трима души са арестувани в Пловдив вчера по подозрения за
Коментари Харесай

Трима “глухонеми“ румънци са арестувани в Пловдив за измамна схема за благотворителност

Трима души са задържани в Пловдив през вчерашния ден по съмнения за присъединяване в скица за машинация. Това потвърдиха от МВР-Пловдив пред TrafficNews .

Както съобщихме става дума за румънски жители, които се показват за глухонеми, и набират средства под лъжлим предлог - за дом за деца с увреждани, и с подправен документ, на който написа " Сертификат на районната асоциация на глухи хора с физически увреждания и небогати деца, за които желаеме да създадем интернационален център " .

Припомняме, че акцията на полицията е по сигнал на пловдивският Моцарт - цигуларят Георги Димитров . Той се натъква на схемата на Главната улица на Пловдив. Вижда, че няколко души, представящи се за " глухонеми ", желаят средства от минувачи. Представят им директория, в която има въпросният документ със лист на благодетели. Там хората би трябвало да попълнят данни като пощенски код, обитаемо място, сума на дарението и да се разпишат. Димитров подарява, както още хиляди хора и вижда, че сумите, които се предават са съществени - сред 10 и 50 лв. . Не след дълго обаче се натъква на част от описите, изхвърлени в панер. Разбира, че е излъган.

Музикантът задържа една от дамите, забъркани в схемата, и вика полиция. Междувременно се случва знамение и дамата проговаря - крещи на румънски и го псува на британски. Последва акция, при която са задържани трима, потвърдиха за TrafficNews от полицията. Те са непознати жители - персоналните им документи са румънски.

В редакцията ни постъпи сигнал от пловдивчанин, който също е измежду излъганите. Той също прави цивилен арест и вика полиция. Случаят е от края на 2021 година, само че явно схемата е траяла и по-късно.

" Преди два-три месеца млад мъж с директория сновеше пред Метро и близките магазини. С жестомимични знаци ме подкани да стана донор. Сумите в листата на донорите преди мен бяха сред 20-50 лв. . Аз също изкарах едра банкнота и подарих. Не след дълго обаче го видях да влиза в един от магазините и да се държи съмнително. Веднага се усъмних и отидох при него, с цел да му желая документи. Написах му на листа да си показа персоналната карта, защото той се представяше за глухоням. Мъжът обаче не пожела да показа документ за идентичност, стартира да се съпротивлява. Задържах го и извиках полиция ", описа пред наш кореспондент пловдивчанинът.



Кратка информация демонстрира, че схемата работи от години на цялата територия на страната. Списъкът, озаглавен с гръмкото " Сертификат на районната асоциация на глухи хора с физически увреждания и небогати деца, за които желаеме да създадем интернационален център " има няколко обозначителни знаци - инвалиден стикер, българското знаме, както и надпис " Handicap international ".

Проверка демонстрира, че " Handicap International " е бившето име на интернационалната неправителсвена организация Humanity & Inclusion. Основана е през 1982 година от двама френски медици, с цел да обезпечи помощ в бежански лагери в Камбоджа и Тайланд. Първоначално със седалище във Франция и Белгия, от основаването си, тя е отворила клонове в шест други страни: Швейцария, Люксембург, Обединеното кралство, Германия, Канада и Съединените щати. Това е организация, която има за цел да помогне на хора с увреждания и уязвими хора в обстановки на беднотия и изключване, спорове и бедствия.

Организацията трансформира името си на Humanity & Inclusion през януари 2018 година, с цел да комуникира по-добре „ разнообразието от нейните действия, които не се лимитират до поддръжката на хора с увреждания “. Най-вероятно организацията няма никаква визия за измамата, която се води от нейно бивше име у нас .

Случаят е стихотворец от Районна прокуратура - Пловдив, формирано е досъдебно произвеждане.

Очаквайте детайлности!
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР