Трима души получиха шанс за нов живот. Донорската ситуация е

...
Трима души получиха шанс за нов живот. Донорската ситуация е
Коментари Харесай

"Близките ѝ сами попитаха дали могат да дарят органите ѝ": Жена в мозъчна смърт спаси трима румънци

Трима души получиха късмет за нов живот. Донорската обстановка е осъществена в отделението по реанимация във великотърновската болница.

„ До нея се стигна след изпадане в мозъчна гибел на 76-годишна пациентка след солидна мозъчна хеморагия. Черният дроб и бъбреците бяха годни за трансплантация. Румънски жители получиха нов късмет за живот, тъй като нямаше подобаващи реципиенти в България, а имаме подписано съглашение с Румъния “, изясни пред bTV координаторът доктор Сибила Маринова.

По закон у нас улиците се кръщават единствено на умряли хора с особени заслуги за обществото

„ Когато обясних на околните, че пациентката е в мозъчна гибел, те сами попитаха дали могат да дарят органите ѝ “, уточни още тя.

„ И различен път е имало донорска обстановка с взимане на органи за Румъния. На идващия ден след случая при нас, е имало донорска обстановка и във Варна и тъй като и там не е имало реципиент, сърцето е отишло към Румъния “, изясни доктор Маринова.

Поради медицински индикатори на донора, в България не е имало подобаващи реципиенти за трансплантация

„ Действа се бързо. Ние като координатори подаваме в изпълнителна организация „ Медицински контрол “ данните на пациента, подборът се прави там. Оттам контактуват както с нашите трансплатационни центрове в България, по този начин и с евротрансплант или към Румъния “, сподели още тя.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА
Последвай Новини 24/7 в Facebook Последвай Новини 24/7 в Google News


КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР


PromoMall.bg