Трима души получиха шанс за живот след първата за годината

...
Трима души получиха шанс за живот след първата за годината
Коментари Харесай

Първа за годината донорска ситуация дава шанс живот на трима души

Трима души получиха късмет за живот след първата за годината донорска обстановка, оповестиха от Изпълнителна организация „ Медицински контрол “.

Тя беше осъществена от медицински екип на Многопрофилната болница за интензивно лекуване (МБАЛ) – Силистра, с координатор доктор Данчо Данаилов. Това стана допустимо откакто на 29 януари околните на изпаднал в мозъчна гибел 73-годишен мъж взеха благородното решение да дарят неговите органи и да дадат късмет за живот на други хора, оповестиха от Изпълнителна организация „ Медицински контрол “. След осъществяване на всички нужни действия от лекарите в Силистра, пациентът на 29 януари е кондициониран и превозен в Университетската многопрофилна болница за интензивно лекуване (УМБАЛ) „ Св. Марина “ – Варна.

На 30 януари по искане на „ Медицински контрол “ и със съдействието на Министерството на здравеопазването и Министерството на защитата е проведен полет със аероплан „ Спартан ” с маршрут София – Варна – София. Екипаж от състава на Военновъздушните сили на Българската войска извърши сполучливо задача по обезпечаване на въздушен превоз на два медицински екипа. Лекари от Военномедицинска академия (ВМА) и УМБАЛ „ Александровска “ взаимно с лекари от УМБАЛ „ Св. Марина “ – Варна направиха експлантацията на органите. Вечерта на 30 януари медицински екипи на УМБАЛ „ Александровска “ трансплантираха бъбреци на двама мъже – на 43 и 44 години, а лекарите от ВМА трансплантираха черен дроб на 53-годишен мъж. Реципиентите са в устойчиво положение и остават под лекарско наблюдаване в реанимациите на лечебните заведения. Другите органи не са били подобаващи за трансплантация, се показва още в известието на Изпълнителна организация „ Медицински контрол “.

Успешното осъществяване на донорската обстановка е координирано от организацията и е резултат от взаимна работа на медицинските екипи на четири лечебни заведения в България.

Изпълнителна организация „ Медицински контрол “ и Министерството на здравеопазването сервират откровени съболезнования към околните на мъжа и показват признателност и почитание за взетото в тежък за тях миг благородно решение да спасят човешки животи. Благодарност изричаме и на екипите на лечебните заведения и на Военновъздушните сили, ангажирани в процеса по донорство и трансплантация, се показва още в известието на организацията.

През предходната година в България са осъществени 22 донорски обстановки.

На 2 януари бяха трансплантирани сърце и два бъбрека, откакто на 31 декември околните на изпаднала в мозъчна гибел 35-годишна жена взеха благородното решение да дарят нейните органи и да дадат живот на други изцяло непознати хора, оповестиха тогава от Изпълнителна организация „ Медицински контрол “.


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР