Трима души получиха нов шанс за живот след донорска ситуация,

...
Трима души получиха нов шанс за живот след донорска ситуация,
Коментари Харесай

Три трансплантации в две болници дадоха нов шанс за живот на трима души

Трима души получиха нов късмет за живот след донорска обстановка, осъществена от екип на УМБАЛСМ „ Н. И. Пирогов “ с координатор доктор Христо Христов, оповестяват от Изпълнителната организация „ Медицински контрол “.

Това става допустимо, откакто на 6 септември околните на изпаднал в мозъчна гибел 41-годишен мъж вземат благородното решение да дарят органите му и да дадат живот на други хора.

На 7 септември трима българи са трансплантирани в две лечебни заведения. Медицински екипи на УМБАЛ „ Александровска “ присаждат бъбреци на 34-годишна жена и 44-годишен мъж, а екип на Военномедицинска академия (ВМА) прави чернодробна трансплантация на 58-годишен мъж. Другите органи на донора не са били подобаващи за трансплантация.

„ Трансплантацията продължи към 6 часа. Към момента пациентът се намира в приемливо положение, екстубиран, контактен и съответен “, разяснява проф. Никола Владов, началник на Клиника по чернодробно-панкреатична хирургия и трансплантология. „ Благодарим и на сътрудниците от УМБАЛСМ „ Н. И. Пирогов “ за положителната организация при реализиране на експлантационния развой “, добави още проф. Владов, представен от пресцентъра на ВМА.

Бъбреците са трансплантирани на мъж и жена с хронична бъбречна непълнота в Александровска болница, определени с максимален % органна съгласуемост с донора от общо 6 поканени за оценка от листата на чакащи.

Мъжът е на 44 години от Бургас, на хемодиализнодиализно лекуване от пет години. Жената е на 34 години, от Варна, и към момента не организира диализно лекуване. След интервенцията трансплантираните се възвръщат в Клиниката по анестезиология и интензивно лекуване на болничното заведение. Състоянието им е устойчиво, с доста положителни витални индикатори и диуреза, осведомят от „ Александровска “ болница.

Министерството на здравеопазването и ИА „ Медицински контрол “ сервират откровени съболезнования към околните на донора и благодарят за хуманния им жест. Те също по този начин изричат признателност и на екипите на лечебните заведения, ангажирани в процеса по донорство и трансплантация.

Ръководството на ВМА изрича своята изключителна признателност към околните на донора, които макар сложния за тях миг, са разрешили експлантацията на органите.

Екипът на УМБАЛ „ Александровска “ изрича откровени съболезнования на околните на умрелия мъж и адмирира тяхното хуманно решение да дарят органите му за спасяването на други човешки животи в най-трудния за тях миг.       
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР