Трима депутати от парламентарната група на Възраждане“ са били изключени

...
Трима депутати от парламентарната група на Възраждане“ са били изключени
Коментари Харесай

Възраждане изключи трима от най-важните си депутати заради скандала в СОС

Трима депутати от парламентарната група на „ Възраждане “ са били изключени след съвещание на партията.

Сред тях са организационният секретар на партията Николай Дренчев (бивш военен), както и координаторът на софийската конструкция Александър Арангелов (бивш полицай).

Оставките на Николай Дренчев, Иво Русчев и Александър Арангелов са били поискани от софийската организацията на „ Възраждане “, с цел да им потърсят отговорност, откакто номинирани от тях.

В четвъртък групата на " Възраждане " в СОС се разпадна, откакто четирима от общо 7 членове взеха решение да поддържат Цветомир Петров за ръководител на съвета.

Гласовете за него пристигнаха от Красимир Гълъбов, Севделина Петрова, Васил Драганов и Венци Стойчев. Председателят на групата Деян Николов ги разгласи за " предатели " и загатна, че гласовете им са били купени.

Още в първите дни след изборите групата на " Възраждане " остана с човек по-малко, откакто Иван Алексиев напусна. Така представителите на партията в СОС остават единствено трима - Деян Николов, Ивайло Костадинов и Емил Димитров

Председателят на „ Възраждане “ Костадин Костадинов изясни, че депутатите, които са предложили отцепниците в СОС, са отказали да подадат оставки и са предпочели да останат в Народното събрание, по тази причина след това групата е решила да ги изключи.

Изключването на Николай Дренчев, Иво Русчев и Александър Арангелов от парламентарната група на „ Възраждане “ на процедура прави „ Възраждане “ четвърта политическа мощ в Народно събрание.

Групата на Костадин Костадинов остава с 34 народни представители – по-малко от Движение за права и свободи.

Кои са изключените депутати?

Николай Дренчев е някогашен боен водач, народен представител е още от 2021 година, когато " Възраждане " за първи път влезе в Народното събрание. Отявлен путинофил, през януари 2023 година той разгласи в " Панорама ", че единствената неточност на Владимир Путин била, че.

Преди да стане депутат, той е управлявал компания за слагане на дограми.

Николай Дренчев е брат на различен член на ПГ на " Възраждане " - Димо Дренчев. Не е ясно дали той ще се отдръпна от групата или ще остане предан на Костадин Костадинов.

Той е и учредителен секретар на " Възраждане " - една от най-важните позиции в йерархията на партията, сравнима с тази на зам.-председателите.

Съпругата на Дренчев - Красимира - е общински консултант на " Възраждане " в Ловеч.

Иво Русчев също е от първото " потомство " депутати на партията. Той беше измежду небезизвестната група " имунизирани антиваксъри " от парламентарната група през 2021 година, които бяха осветени в следствието на Мария Цънцарова по bTV.

Русчев стана прочут и с това, че през 2019 година беше измамен под наказателна отговорност, тъй като си призна, че е дал своя вот два пъти на Европейските избори - което е закононарушение.

Вместо да внесе делото в съд, чак през 2023 година прокуратурата реши да приключи преписката.

Александър Арангелов е партийният отговорник на " Възраждане " за София. Той е някогашен служител на реда от Столична дирекция на вътрешните работи, който съгласно медийни изявления е бил уволнен от системата на полицията, откакто е бил арестуван за рушвет и изнудване на притежатели на автосервиз през 2008.

Арангелов е народен представител от 2022 година

·
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР