Трима български производители разказаха за успешния си задграничен опит като

...
Трима български производители разказаха за успешния си задграничен опит като
Коментари Харесай

Доставчиците на "Лидл България" увеличават продажбите си зад граница

Трима български производители описаха за сполучливия си чуждестранен опит като сътрудници на " Лидл България "

© " Лидл България " Още по тематиката
" Лидл България " ще финансира 31 обществено значими плана

Безвъзмездно подкрепените хрумвания са в четири области: обучение, околна среда, просвета, здравословен метод на живот
11 окт 2017
" Лидл България " ще продава артикули, направени по остарели фамилни предписания

Веригата стартира акцията " Съхрани родния усет "
20 сеп 2017
" Лидл България " усилва броя български снабдители в магазините си

От месец веригата предлага нова серия артикули " Родна стряха "
14 мар 2017 Единадесет продукта на четири български компании - снабдители на " Лидл ", се продават непрекъснато с изключение на в страната и в магазини на веригата в още четири страни. От септември 2016 до август 2017 година общият им чуждестранен оборот е над 5 млн. лева Това заяви Милена Драгийска, основен изпълнителен шеф на компанията. Българските производители са се възползвали от една от опциите за износ, която " Лидл България " им дава.

Сред продуктите са биволска луканка, доспатска пъстърва, хлебни произведения. Биволската луканка да вземем за пример направила премиера за Коледа през 2016 година в магазините на " Лидл " в Германия и Ирландия, където за един месец от нея са продадени над 108 хиляди бройки. Тази година българската верига има поръчка за доставка в още пет страни. " Луканката се продава под личната премиум марката Deluxe на " Лидл ". Сертифицирането под този бранд е много мъчно. Освен гарантиране на непрекъснато качество и нужните количества е нужна и съвършена логистика ", разяснява Милена Драгийска.

Балканската седмица

Експорт по време на акция е друга опция за задгранично наличие на продуктите на българските снабдители на " Лидл ". Само за седем дни по време на " Балканската седмица " през лятото на 2016 година шест български компании създали продажби за близо 3 млн. лева, оповестиха от веригата. Това е първо издание на " Балканската седмица " в магазините на " Лидл ", в която са взели участие общо 80 продукта от България, Румъния, Хърватия и Словения. Четиринадесетте български храни достигнали до 19 страни с общо 6989 магазина " Лидл ". Най-продавани са минибаничките, баница със сирене, антипасти, сушено филе, овче сирене, бира. " На пръв взор сумата на продажбите е скромна. Но тук става въпрос както за брой обекти и географска досегаемост, по този начин и за достъп до целеви групи и маркетингов резултат ", заключи Милена Драгийска. По думите й, в случай че българските артикули, показани на " Балканската седмица ", е трябвало да бъдат продавани единствено в магазините на " Лидл " в България, за продадените количества баница със сирене да вземем за пример щели да са нужни 10 години, а за минибанички и антипасти – три.

Веригата се концентрира и върху експорт на български продукти от съответна продуктова група. Например по време на акцията " Винен туризъм " от октомври до декември 2016 година са показани 45 виновност от 14 дребни и междинни мазета. " Резултатът е 78% растеж на оборота в тази продуктова категория за последните три месеца на 2016 година по отношение на същия интервал на 2015. През 2018 сме договорили експорт на 11 български виновност, или 131 хиляди бутилки, на стойност 1.3 млн. лева от 7 български производителя в магазините на веригата в Словакия, Полша, Румъния и Англия ", заяви Милена Драгийска.

" Родна стряха "

Сериозен късмет да продават на непознати пазари получават и продуктите от линията " Родна стряха ". Начало й беше сложено през февруари т.г. с над 50 продукта от 24 български компании. За интервала март - август веригата регистрира 215% растеж на продажбите при млечните артикули от тази серия по отношение на същия интервал на 2016 година и 85% - при месните. През октомври " Лидл " прибави нови 25 продукта " Родна стряха " на 18 доставчика, от които седем са напълно нови. Предстои новите оферти от селекцията да бъдат показани на Lidl Expo за бъдещите " Балкански седмици ", където имат късмет да бъдат поръчани и от други Lidl страни.

Семейната компания " Апитрейд " - Пловдив, която преработва и търгува с български пчелен мед, е снабдител на " Лидл България " от шест години. " Партньорството ни дава опция да търгуваме с потребителски разфасовки и по този метод да покажем преимуществата на българския пчелен мед ", изясни шефът Георги Жулев. По думите му като един от доставчиците под марката " Родна стряха " компанията регистрира 25% растеж на продажбите за деветте месеца по отношение на същия интервал на 2016. " Сътрудничеството ни дава убеденост и опция да планираме вложенията си. То ни оказва помощ и в договарянията с банките. Сега строим нова фабрика, която ще усили три пъти потенциала си ", изясни Жулев.

Собственикът на фабриката за сладка и конфитюри " Цима 99 " от пловдивското село Стряма Георги Жеков сподели: " Нашите визии за качество и дълготрайно партньорство съответстват с тези на " Лидл България ". Това, че приказваме един и същи език, ни оказва помощ в основаването на нови артикули ", изясни той.

" Работим с " Лидл " от 6-7 месеца. Ние сме една от четирите компании в страната, които имат право да създават " Горнооряховски суджук ", който е предпазено географско напътствие. За времето от февруари до октомври означаваме 50% растеж на продажбите във веригата ", регистрира Иван Стефанов, притежател на " Стефанов – Иван Стефанов 04 " - Горна Оряховица.

Милена Драгийска акцентира, че компанията не събира такса от своите снабдители, с цел да влязат и продават във веригата, както и че всички рекламни акции са за сметка на " Лидл България ".
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР