Трима български граждани са задържани във Великобритания по подозрение за

...
Трима български граждани са задържани във Великобритания по подозрение за
Коментари Харесай

Трима българи във Великобритания са обвинени за шпионаж в полза на Русия

Трима български жители са арестувани във Англия по съмнение за шпионаж в интерес на Русия. Те са задържани още през февруари месец в границите на по-голямо следствие.

И на тримата българи са повдигнати обвинявания, според Закона за държавните секрети. Расдледването се води от звеното за битка с тероризма на полицията на Лондон, което дава отговор за битката с шпионажа на национално равнище.

Те са упрекнати и за владение на документи за идентичност , които са възнамерявали да употребяват непозволено, знаейки че са подправени. Става въпрос за паспорти, персонални карти и други документи за Англия, България, Франция, Италия, Испания, Хърватия, Словения, Гърция и Чехия.

Според BBC - това са Орлин Русев на 45 година, от Грейт Ярмут, Норфолк, Бисер Джамбазов на 41 година, от Хароу, северозападен Лондон и Катрин Иванова на 31 година, живееща на същия адрес в Хароу.

Тримата са живеели от години в Обединеното кралство, като са се занимавали с разнообразни специалности и са обитавали разнообразни адреси, най-често в покрайнините на градовете.

Орлин Русев има история на бизнес покупко-продажби в Русия. Той се реалокира в Обединеното кралство през 2009 година и работи три години в региона на финансовите услуги. Според неговият онлайн профил в обществената мрежа LinkedIn имал бизнес, занимаващ се със сигнално разузнаване, което включва прихващане на връзки или електронни сигнали. Русев, чийто финален адрес е крайбрежна къща за посетители в Грейт Ярмут, твърди, че в миналото е бил консултант в българското министерство на енергетиката.

Другите двама арестувани българи - Бисер Джамбазов и Катрин Иванова са двойка и са живеели на един адрес. Във Англия живеят от към 10 години. Също съгласно профилите им в обществените мрежи Джамбазов е работил като водач в лечебни заведения, а Иванов като лаборант в частна здравна компания.

Посочва се също, че Бисер и Катрин са управлявали социална организация, предоставяща услуги на българите , в това число запознаването им с " културата и нормите на английското общество ".

Според български държавни документи онлайн Джамбазов и Иванов са били членове на изборни комисии в Лондон по време на последните избори.

Тримата обвинени би трябвало да бъдат изправени пред съда в " Олд Бейли " в Лондон през януари. 

BBC напомня и поръчките от последните месеци на английските служби, че би трябвало да се обръща по-голямо внимание на дейностите на съветските спецслужби на територията на самата Англия, припомняйки двата случая от 2018 година и от 2006 година, когато надлежно бяха осъществени офанзиви против двама някогашни съветски чиновници, пребиваващи на Острова. През 2018 година съветски сътрудници направиха опит да убият някогашния двоен сътрудник Сергей Скрипал и неговата щерка в Солсбъри. Тогава бе употребен Новичок. През 2006 година от отравяне, само че с радиоактивния сътрудник Полоний, умря и някогашният шпионин Александър Литвиненко.

БНР напомня собствен материал с Бисер Джамбазов и Катрин Иванова от преди четири години, в които те описват за основаната от тях обществена платформа за подкрепяне на наши сънародници в Лондон с курсове по британски език и подготовката на документи за престояване.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР