Трима българи спечелиха медали на европейско първенство за хора с

...
Трима българи спечелиха медали на европейско първенство за хора с
Коментари Харесай

Медалистите от Европейското първенство за трансплантирани за това как се печелят златни медали

Трима българи завоюваха медали на европейско състезание за хора с трансплантации.

Ирен Дикова взе злато и бронз на тенис. Георги Пеев е с два златни и три сребърни за 50 и 100 метра бруст. Евгени Георгиев е с три сребърни медала на плуването, за 50 и 100 метра тил. Огнян Ганчев има два златни медала и един бронзов.

Бронзовият орден на Огнян е по бадминтон, което е доста огромен триумф, тъй като в шампионата по бадминтон на европейските игри за трансплантирани са доста мощни, изясни Георги.

„ Там в тениса на маса и в бадминтона нормално нашите противници са хора, които играят в професионални клубове и се състезават професионално. Вторият, който стана в на Евгени възрастовата група по тенис на маса е участник на Олимпиада, един австриец. Така че равнището е много високо”.

Трансплантацията на Ирен на бял дроб е от преди година и малко. Тя споделя, че постоянно се е насочвала към спорта и не е серпантина, като се изключи една – две години, в които не е била добре преди интервенцията.

„ В момента, в който ми направиха интервенцията, на третия месец към този момент спортувах интензивно, макар че първоначално трябваше да внимавам повече”.

През такава трансплантация се минава с доста болежка, само че в случай че имаш мощен дух, родители и другари до себе си, нещата стават доста по-лесно, споделя тя. Най-много мощ са й давали родителите й, нейният другар и приятелките й.

Тя е интериорен дизайнер, има фешън бранд с тениски с послания.

Шампион се става единствено със здрав дух , споделя Георги Пеев.

„ Няма какво да се лъжем, физически телата са ни заболели, ние имаме проблеми и след трансплантациите, само че всеки един от нас – Ирен, Оги, Евгени, аз, ние сме хора, които се познаваме, всеки един от нас знае за другия. Ние сме хора, които не се отказваме”.

Георги е единственият в Европа с трансплантация на два органа и единственият, който върви да се състезава и да плува с два трансплантирани органа.

„ Подкрепата е най-важното нещо. Винаги до мен е било фамилията ми, сподели той:

„ Аз съм жив, тъй като случих на положителни лекари в България, макар системата на опазването на здравето. Лекарите са ни като светии, те са хора, които се грижат за нас безусловно като писани яйца. Съпругата ми към този момент второ европейско състезание е отбор управител на нашия тим, тъй като наложително условие е да имаш компаньон, който да не е трансплантиран. Той благодари на Володя Златев, президентът на Федерация Бадминтон.

През 2004 година на Евгени му е сложено изкуствено сърце на ток, с което е живял две години.

„ Имаше много хора, които бяха в моето положение. За страдание тогава трансплантациите не бяха толкоз, колкото в този момент и не можаха да дочакат. Проф. Генчо Начев и болница Св. Екатерина също ни оказа помощ с такси за присъединяване, помагал е и минали години. На община Шумен благодаря, подкрепя присъединяване на Огнян. Най-вече благодарим на околните на донорите и реверанс пред паметта на хората, с помощта на които ние сме тук пред теб”, съобщи Евгени.

Решението да дариш органи е най-високо хуманният човешки акт, сподели Георги. Той изясни, че хората, които вземат решение това са елементарни, скромни и доста положителни хора.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР