Трима българи са развили ботулизъм, след като са се подложили

...
Трима българи са развили ботулизъм, след като са се подложили
Коментари Харесай

Доц. Кунчев: Жена е 40 дни в болница във Варна след терапия за отслабване в Турция

Трима българи са развили ботулизъм, откакто са се подложили на терапия за намаляване с ботокс в Турция. Те и още 87 души са си инжектирали ботулинов токсин, заяви основният държавен здравен контрольор доцент Ангел Кунчев в студиото на „ Събуди се ”.

„ Последните години разнообразни козметични процедури от ден на ден заемат място в медицината. Това не се постанова по здравословни аргументи, а е по избор на самия човек. Доскоро не бях чувал за тази терапия. По принцип хората се разболяват посредством приемане на ботулинов токсин с храната ”, изясни доцентът. По думите му двете клиники, в които се е правела такава процедура – в Истанбул и Измир, са затворени.

„ Ботулиновият токсин съставлява доста мощна отрова, която сковава нервите на човек. Попадайки в стомаха блокира работата на храносмилателните органи. Тоест, храната не се усвоява за намаляване ”, разясни основният държавен здравен контрольор.

Една от потърпевшите е траяла лекуването си във Варна. Тя е била в болница 40 дни, като се е намирала и в реанимация. Другият българин се е върнал в Австрия, където живее, а третата потърпевша българска гражданка е останала в Турция, разясни доцент Кунчев. Сред най-честият признак на заболяването е умората, посочи той.

Главният държавен здравен контрольор разяснява и взрива на шарка у нас.

„ От началото на годината имаме над 14 000 случаи на варицела и 5000 на скарлатина. При тези инфекции има типична сезонност ", съобщи Кунчев.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР