Трима артисти от ФА Пирин, били в определени моменти и

...
Трима артисти от ФА Пирин, били в определени моменти и
Коментари Харесай

Уволнили трима артисти от ФА Пирин“ заради отказ от бърз COVID тест

Трима актьори от ФА " Пирин ", били в избрани моменти и солисти на ансамбъла в отворено писмо разказват претекстовете си против наложеното им дисциплинарно уволняване.

Винаги сме били отдадени на нашата работа в ансамбъла, пишат Александър Викторов Седевчов, Данаил Марчелов Атанасов, Мартин Валериев Влахов.

Вършели сме отговорно и съзнателно отговорностите си през всичките години, които сме отдали на ансамбъла. В избрани творби сме взели участие като солисти. Били сме дейни във всички стадии на дейностите - репетиционна, постановъчна и концертна. Много постоянно сме отделяли и от свободното си време в името на идеята " Пирин " , пишат те.

На 16 ноември 2021 година са извадени от състава за присъединяване на идните концерти на Фолклорен отбор " Пирин " - 25.11.2021 година, 16.12. 2021 и 17.12.2021 година

Това става шест дни преди издадена от кмета на община Благоевград Илко Стоянов заповед, касаеща първия концерт, обвързвана с организацията на концертни събития съгласно епидемиологичната конюнктура в България и 27 дни преди заповедта за вторите два концерта .

" Поводът за това е мнение на нашия директен началник, за отвод от наша страна за тестване с бързи проби за Коронавирус . Такъв отвод публично (декларация в писмен тип или различен документ ) ние не сме заявявали. Не сме заявявали и отвод за присъединяване в концерт . Въпросните заповеди на кмета (работодател) са дни след изваждането ни като участници от състава за концертите и са еднолично ориентирани към лицето Мирослав Димитров . След като същият ни вади от програмата, имената ни са включени в описи за тестване като участници в концертите без наше познание ", се споделя в писмото.

След това Димитров написа докладни до работодателя, и след деформиране на фактологията, им се вменява, че не са направили трудовите си отговорности. " Всеки ден сме участвали на работа. Официално не ни е заявена причина за нашето премахване от концертните стратегии ", пишат те.

С схващане сериозността на пандемията от Коронавирус те питат:

1) В момента, в който на нас ни е вменено задължението да бъдем тествани или да притежаваме зелен документ, пропускателният режим за фенове в зала " Яворов " беше свободен, без надзор. В персонално качество бяхме очевидци на този развой, защото присъствахме на концертните събития в зрителната зала;

2) Имаме информация, че наши сътрудници са взели участие в някои от концертите, без изработен авансово тест или зелен документ. Явно заповедта на кмета се отнася единствено за избрани чиновници на ансамбъла и рискът за нашите фенове и фенове не е толкоз огромен.

Отстранените актьори акцентират, че техни сътрудници редовно нарушават правилниците, закъснявайки за работа, отсъстват от стадии на ежедневната репетиционна активност, нарушават професионалната нравственос , държейки се нападателно към други сътрудници.

Младите реализатори от ансамбъла, които постоянно са упреквани, че нямат право на глас, тъй като, нямат 20 години трудов стаж, пишат артистите.

Към тях няма нито отправена забележка от шефа на ансамбъла, нито предизвестие за нарушавания на правилниците, които провеждат нашата работа. От тази позиция считаме, че наложената най-строга дисциплинарна мярка към нас е дискриминационна, репресивна и резултат на персонално отношение . Може би фактът, че отстояваме правила на професионализъм, поредност и посветеност към ансамбъла не се харесват на избрани хора.

Тримата цитират своя някогашен шеф и кмет на община Благоевград Илко Стоянов, който на 17 февруари 2022 година на заседание на състава на ФА " Пирин " обществено афишира, че " Вратата за тях не е затворена " - дни откакто е подписал заповедите им за " Дисциплинарно уволняване ".

Вземайки мотив от думите му, тримата реализатори пишат: " Ние не можем да преценим по кое време стартира Благоевградския РЕНЕСАНС, само че знаем, че подготовката на артистите не стартира с началото на всеки кметски мандат. Тя е плод на дълготраен труд, ограничения , образование и посвещение. Но стремежите към подем не регистрират тези незначими детайлности... "

Александър Седевчов, Данаил Атанасов и Мартин Влахов изричат своето персонално оскърбление. Смятаме, че с такива способи на ръководство, обичаният от всички нас " Пирин " е подложен пред съществени провокации, които се отнасят до неговото бъдещо развиване и креативен разцвет.

И тримата са 30-годишни, висшисти, приключили Българска национална хореография, някои пишат и докторантура в региона. Трудовият им стаж е сред 11 и 16 г.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР