Трима американски военнослужещи са загинали, а най-малко 34 са били

...
Трима американски военнослужещи са загинали, а най-малко 34 са били
Коментари Харесай

Първи американски жертви в Близкия изток вдигнаха цените на петрола

Трима американски военнослужещи са починали, а минимум 34 са били ранени при нахлуване с дрон от страна на подкрепяни от Иран бойци против американски войски в североизточна Йордания, покрай сирийската граница, оповестиха късно в неделя президентът Джо Байдън и американски публични лица.    Това е първият гибелен удар против американски сили от експлоадирането на войната сред Израел и “Хамас ” през октомври и бележи сериозна ескалация на напрежението, обхванало Близкия изток.    " Макар че към момента събираме обстоятелствата за това нахлуване, знаем, че то е осъществено от радикални, подкрепяни от Иран бойни групировки, настоящи в Сирия и Ирак ", сподели Байдън в изказване, представено от Reuters. " Не се съмнявайте - ще потърсим отговорност от всички забъркани лица в определено от нас време и по определен от нас метод ".    От задачата на Иран към Организация на обединените нации са безапелационни, че страната не е забъркана в нападението.   

" Иран няма никаква връзка и не е имал нищо общо с нападението против американската база ", се споделя в изказването на задачата, оповестено от държавната осведомителна организация ИРНА. " В района има спор сред американските сили и съпротивителните групи, които отвръщат на офанзивите с ответни удари. "  
По време на обръщението си Байдън помоли за минута безмълвие за тримата убити военнослужещи по време на предизборно събитие в Южна Каролина, като добави: " Ние ще отговорим ", а министърът на защитата на страната Лойд Остин повтори тази опасност.     Според изказване на Централното командване на Съединени американски щати минимум 34 чиновници са ранени при нападението, само че се чака броят им да нарасне, защото от ден на ден хора търсят помощ. Осем души от личния състав са били евакуирани от Йордания за оказване на грижи на по-високо равнище, само че са в устойчиво положение.    Двама американски чиновници описват пред осведомителната организация, че дронът е нанесъл удар наоколо до казарма рано сутринта, което изяснява огромния брой жертви.    Ислямска опозиция в Ирак, организация, която е чадър за подкрепяни от Иран радикални бойни групировки, признава, че е направила набези против три бази, в това число една на йорданско-сирийската граница.   

Нападението разпалва страховете от по-широк спор в Близкия изток. След нахлуването на бойни групи на “Хамас ” в Израел и отговора на израелските сили американските военни в района са били атакувани повече от 150 пъти от подкрепяни от Иран групировки в Ирак и Сирия.  
Американски военни също по този начин бяха обстрелвани от подкрепяните от Иран хутски сили в Йемен, които постоянно нападат търговски кораби, преминаващи през водите на Червено море край крайбрежията на Йемен.     Въпреки че до момента Съединени американски щати поддържаха формалната линия, че не водят война в района, те отвръщаха на ударите, таргетирайки военния капацитет на хутите в Йемен.   Байдън е подложен на напън във връзка с Иран    Опонентите на Байдън от Републиканската партия се възползваха от нападението, прилагайки го като доказателство за неуспеха на президента демократ да се опълчи на Иран, до момента в който неговите пълномощници нанасят удари против американските сили в целия район.    " Единственият отговор на тези набези би трябвало да бъде унищожително военно възмездие против терористичните сили на Иран. Всичко по-малко ще удостовери, че Джо Байдън е страхливец ", разяснява в изказване сенаторът републиканец Том Котън.   

Лидерът на републиканците в Сената на Съединени американски щати Мич Макконъл на собствен ред е безапелационен, че бездействието на Байдън окуражава враговете на Съединените щати в Близкия изток. 
" Времето да стартираме да се отнасяме съществено към тази експанзия беше доста преди още смели американци да изгубят живота си ", безапелационен е Макконъл.    Високопоставен чиновник на подкрепяната от Иран палестинска формация “Хамас ”, Сами Абу Зухри обаче отвърна:    " Смъртта на трима американски бойци е обръщение към американската администрация, че в случай че убийствата на почтени в Газа не спрат, тя би трябвало да се изправи против цялата нация. Продължаващата американско-ционистка експанзия в Газа е в положение да взриви обстановката в района ".   Първите американски жертви подвигнаха цените на петрола    Съобщението на Вашингтон за първи американски жертви в района покачиха мигновено фючърсите върху петрола. Още в първите часове на  понеделник както сортът West Texas Intermediate, по този начин и Brent записаха скок, който доста анализатори не изключват да продължи.   

“В последна сметка всичко ще зависи от реакцията на Съединени американски щати и от това дали Иран ще предприеме дейности, ориентирани към затваряне на Ормузкия пролив ”, разяснява пред MarketWatch Тарик Захир, ръководещ член на Tyche Capital Advisors. " Намираме се на прага на ескалация на обстановката, която може да окаже съществено въздействие върху потока от недопечен нефт ".  
Повишението на фючърсите на петрола стартира през предходната седмица, като те доближиха до най-високата си стойност от ноември насам, само че растежът се дължеше частично на спирането на производството в Съединени американски щати и на по-оптимистичните упования към икономическия напредък, подчертава MarketWatch и цитира Крис Уестън, началник на отдел " Изследвания " в австралийската брокерска компания Pepperstone:    " Суровият нефт към този момент има вятър в гърба си, тъй че това единствено ще предложи по-нататъшен растеж. С оглед на изборите в Съединени американски щати по-късно тази година Байдън би трябвало да откри баланс сред възходящата експанзия, която евентуално излага на заплаха живота на американските военнослужещи и може да увеличи разноските за живот, и в същото време да покаже решителна позиция против терора ”.     От началото на войната сред Израел и “Хамас ” до момента цените на петрола означиха краткотрайни покачвания, свързани със събитията в Близкия изток, само че не съумяха да натрупат трайна награда поради геополитически риск. Нападенията на подкрепяните от Иран бойци хути против корабоплаването в Червено море постановиха пренасочване на танкери и товарни кораби, като за суровия нефт това се отрази на физическия пазар, само че не прекъсна потока от Близкия изток. 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР