Трилиони тонове вода са изчезнали заради придвижването на тектонските плочи.

...
Трилиони тонове вода са изчезнали заради придвижването на тектонските плочи.
Коментари Харесай

Цели морета са изчезнали заради придвижването на тектонските плочи

Трилиони тонове вода са изчезнали поради напредването на тектонските плочи. До това умозаключение доближиха учени от Вашингтонския университет, откакто направиха проучвания в Марианската котловина, написа Nature.

Изследователите откриват, че в зоните на субдукция Земята гълтам към три пъти повече вода, в сравнение с се предполагаше до момента.

Благодарение на математически модели излиза наяве, че за всеки 1 милион години 1 милион години през цепнатини в местата, където една тектонска плоча се подпъхва под друга, към ядрото на Земята се оттичат няколко милиарда тона вода, а откогато съществува планетата, под повърхността й са се просмукали трилиони тонове вода.

А какво се случва с водата, която се оттича към ядрото на Земята? Учените към момента не са сигурни. Най-вероятно част от нея излиза в газообразно положение по време на вулканичните изригвания и се връща в атмосферата.

Не е изключено пък цепнатините в зоните на субдукция да вземат участие в регулирането на равнището на международния океан. 

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР