Трикратният шампион във Формула 1 (F1) Нелсън Пике е осъден

...
Трикратният шампион във Формула 1 (F1) Нелсън Пике е осъден
Коментари Харесай

Осъдиха бивш шофьор от Формула 1 за расистки и хомофобски коментари срещу Луис Хамилтън

Трикратният първенец във Формула 1 (F1) Нелсън Пике е наказан да заплати санкция от 1 милион $ за морални вреди, нанесени под формата на расистки и хомофобски мнения към състезателя на тима на Merdeces Луис Хамилтън, съгласно правосъдно решение, оповестено на 24 март.

„ Заради закононарушенията, осъществени против сегашния водач във Формула 1 Люис Хамилтън, Заместник съдията на 20-ия цивилен съд на Бразилия осъди някогашния водач от Формула 1 Нелсън Пике Соуто Майор да заплати 5 милиона бразилски реала (равняващи се на близо 1 милион долара), като обезщетение за групови морални вреди, които да бъдат разпределени във фондове за поощряване на расовото тъждество и против дискриминирането към LGBTQIA+ общността. “, се споделя в изказването на съда.

Пике употребява португалска расова и хомофобска засегнатост по време на телевизионно изявление през ноември 2021 година, с цел да опише седемкратния първенец Луис Хамилтън, когато приказва за високоскоростен конфликт, включващ Хамилтън и Макс Верстапен по време на Силвърстоун Гран При.

,,Негрото вкара колата и я остави там, тъй като нямаше метод две коли да се разминат на този завой. Направи замърсен ход. За негов шанс единствено другият водач беше пре*бан. ”, гласят думите му, а съответния израз, за който всички се хванаха е neguinho, който в превод е,,негро ",,,чернилка ",,,негър ".

Думите на Пике бързо набраха скорост в обществените мрежи, а с тях последва и голяма отрицателна реакция.

 Луис Хамилтън - Осъдиха някогашен водач от Формула 1 за расистки и хомофобски мнения против Луис Хамилтън

Луис Хамилтън, който има най-вече победи в надпревари в историята на F1, сподели, че е „ пристигнало времето за деяние “ против расизма.

„ Това е повече от език. Това са архаични настройки, които би трябвало да се трансформират и нямат място в нашия спорт “, разяснява Хамилтън в Twitter. „ Бях заобиколен от тези настройки през целия си живот. Имаше доста време за учене. Дойде време за деяние. ”

След коментара си Нелсън Пике се извини обществено за думите си. Това се показва и в изказването на съда:,,В своя отбрана ответникът твърди, че към този момент се е отрекъл от метода, по който се е отнесъл с британския водач. " Пике обаче споделя, че,,поведението му не се характеризира с расизъм или хомофобия и не е належащо да се приказва за тирада на омразата или засегнатост към цветнокожото население, или LGBTQIA+ общността като цяло. "

Съдът обаче затвърди, че дейностите на Пике „ засягат освен самостоятелните права на жертвата, само че и полезностите на цялата общественост, както и на цветнокожото население и LGBTQIA+ общността в частност “.

Формула 1, Mercedes и световният управителен орган на моторните спортове FIA осъдиха Нелсън Пике незабавно след случката.

„ Това, което споделих, беше зле премислено и не го пазя, само че ще поясня, че употребяваният термин е необятно и исторически публикуван разговорно в бразилския португалски език като синоним на,,мъж " или „ човек “ и в никакъв случай не е имал за цел да наскърбява “, показа Нелсън Пике в миналогодишното си изказване.

Той добави, че мненията му са били преведени неправилно в някои медии и в обществените мрежи. „ Никога не бих употребявал думата, в която ме упрекват в някои преводи “.

„ Категорично съдя всяко съмнение, че думата е била употребена от мен за омаловажаване на водач заради цвета на кожата му... Дискриминацията няма място във F1 или обществото. ", написа още някогашният играч.

Миналата година Луис Хамилтън отговори на мненията на Пике в поредност от изявления в Twitter, като написа „ Vamos focar em mudar a mentalidade “ - в превод от португалски „ Нека се фокусираме върху смяната на мисленето “.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР