Тригодишна управленска концепция ще защитават пред комисия кандидатите за директори

...
Тригодишна управленска концепция ще защитават пред комисия кандидатите за директори
Коментари Харесай

Как ще се става директор на училище: МОН ще иска от кандидатите концепция за 3-годишно управление -

Тригодишна управническа идея ще пазят пред комисия претендентите за шефове на общински и държавни учебни заведения след приемането на разпоредба, чийто разгласява Министерството на образованието и науката.

Тя урежда провеждането на състезания както за тях, по този начин и за управителните длъжности в държавните и общинските детски градини, в центровете за поддръжка на личностното развиване и държавните профилирани обслужващи звена. Документът не се отнася за учебните заведения по изкуствата и културата, нито за спортните.

Дали тригодишната идея значи и мандат със период 3 година не е ясно. Искане за въвеждане на мандатност на учебните шефове е отправяно неведнъж през годините и е  при договарянията с евентуалните съдружни сътрудници преди съставянето на държавното управление на Кирил Петков. Проектонаредбата обаче не визира този въпрос.

Конкурсите ще се организират в два стадия:

1. 90-минутен неизвестен писмен изпит, който включва решение на тест с 40 затворени въпроса (всеки с по три разновидността за отговор), 10 въпроса, изискващи свободни отговори, и на четири проблема.

2. Защита на концепцията за стратегическо ръководство на институцията.

Писменият изпит ще ревизира: педагогическата компетентност; управленска подготвеност (включително административна и правна култура; планиране, образуване и контрол); ръководство на ресурси; обществена и гражданска подготвеност.

Казусите ще са от области, свързани със спецификата на институцията (училище, детска градина, център за поддръжка на личностното развиване или друго звено). Критериите за оценяването им ще са: изложение на вероятните проблеми, вярно използване на нормативната уредба, относима към проблема и предложение за решение с дефинирани верни заключения.

Максималният брой точки за всеки проблем е 5. Максимумът от писмения изпит е 50 точки. Кандидат ще се смята за издържал писмения изпит при най-малко получени 30 т. Само получилите най-малко толкоз ще бъдат допускани до отбрана на концепцията. С оценката от нея оптималният общ брой става 100 т.

Оценяващите комисии ще бъдат определяни от принципала на съответното учебно заведение - за държавните - от МОН, за общинските - от кмета. За общинските - каквито са множеството български учебни заведения - оценителите ще са двама представители на районното ръководство на образованието, избрани от началника му; представител на МОН, избран от министъра на образованието; представител на общинската администрация, избран от кмета; представител на публичния съвет на учебното заведение.

Заложените в проектонаредбата критерии за оценка на концепцията са:

- умения за показване на синтезирано и структурирано изложение;

- сходство със спецификата и присъщите особености на институцията;

- обоснованост на направените предложения;

- отчитане на нужните запаси – финансови, интелектуални, човешки и други за осъществяване на заложените в концепцията дейности;

- сходство с техническите условия при създаването ѝ;

- мотивация за заемане на длъжността;

- умения за основаване на визия за развиване на институцията;

- умения за работа в екип;

- настройка за усъвършенстване;

- информационни умения.

" Целта на новите правила е да подсигуряват, че шефове на държавните и общинските институции в системата на предучилищното и училищното образование ще стават мощно стимулирани експерти с необходимите качества и умения ", пишат от пресцентъра на МОН във връзка плана.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР