Трифон Тодоров от Дичин е превърнал в двора на къщата

...
Трифон Тодоров от Дичин е превърнал в двора на къщата
Коментари Харесай

Нашенец отглежда в двора си плод, който убива най-страшните болести / СНИМКИ

Трифон Тодоров от Дичин е трансформирал в двора на къщата си в селото в екзотична градина, написа „ Борба “. Приема за занимание да се грижи за нетипични за нашите географски ширини растителни типове и съумява да се снабди със солидна годишна продукция за персонални потребности.

Убеден е в потребните свойства на плодовете, които създава, и самият той се майтапи, че ревизира дали е правилно преданието за един от атрактивните му екземпляри. А точно – за хинапа, за който китайците вярвали, че при постоянна консумация удължава живота на индивида до 300 години.

Трифон постоянно се е занимавал със земеделие, само че преди 8 години му хрумнало да засее по-екзотични типове. Започнал с киви. То вирее в субтропичен климат и нормално у нас се среща най-вече в Южна България и в региона на Черноморието. Обяснява, че тази просвета прилича лозата и се отглежда на дву-триредова структура или асмовидно.

„ За разлика от лозата обаче, кивито не желае толкоз напръскване. Устойчиво е на заболявания, обича водата и би трябвало постоянно да се полива. Гледам го от 8 години и в този момент за втора година дава плодове. Едно киви е с тегло до 100 грама “, споделя той.

Неговата огромна горделивост обаче е хинапът. Растението е известно и с наименованията китайска фурма и дзиндзифка. Този образец носи началото си от Азия и съгласно историческите извори е отглеждано преди повече от 4 века.

„ В предишното плодовете на хинапа са били налични единствено за китайския император. Той се хранел с тях, с цел да прочиства тялото си от всичко нездравословно, което може да го разболее. Смятали са, че работи като имуностимулант и е отлична предварителна защита против инфаркт, мозъчни удари, рак на стомаха и така нататък

Вярвали са, че при постоянна консумация ще усъвършенства здравето и човек може да живее до 300 години “, изяснява Тодоров.
Легендите описват още, че от плодовете на растението е направена вълшебна ароматна сума, която помогнала на император Гуану-ди да активизира силите си и да вдигне сполучливо въстание, осигурило му след това трона.

Трифон акцентира, че китайските фурми са богати на витамини, минерали и антиоксиданти. Те са нискокалорични и могат да се хапват и преди да узреят изцяло.

„ Един негов плод е с величина колкото палеца на човек. Може да се яде още до момента в който е зелено, като тогава усетът му прилича този на круша. Като узрее изцяло, е сладостен като класическата фурма. Досега не съм правил опити да го подслаждам, само че възнамерявам скоро да опитвам “, споделя запалянкото.

Трифон показа, че развъждането на хинапа не е толкоз мъчно заради обстоятелството, че растението устоя до -30 градуса. По думите му е доста медоносно и притегля по неповторим метод пчелите.



В градината му в Дичин може да се види също камчатска лоницера. Това е съвсем непознато за България растение, което прилича боровинка, череша и дива ягода.

Плодове се отличават с доста скъпи за здравето качества, тъй като съдържат захари, пектинови субстанции, витамини, биофлавоноиди, каротиноиди, тиамин, фолиева киселина, макро- и микроелементи. Действат жлъчегонно, употребяват се при лекуване на малария, хипертония, малокръвие, сърдечни болести, затлъстяване, кожни заболявания, бъбречни заболявания и други.

Последният другоземен тип на запалянкото е планински лимон. Той няма нищо общо с класическия кисел плод, въпреки външно много да си наподобяват. Екземплярът съдържа 5 пъти повече витамин C и е с по-високо наличие на пектин.

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР