Триетажното 116-годишно имение Рагъп Паша в азиатската страна на Истанбул,

...
Триетажното 116-годишно имение Рагъп Паша в азиатската страна на Истанбул,
Коментари Харесай

Продават обитавано от духове имение в Истанбул

Триетажното 116-годишно имение Рагъп Паша в азиатската страна на Истанбул, считано за „ населявано от духове “ от локалните поради порутеното си положение, скоро ще има нов притежател. То се намира в парк на брега на Мраморно море, в истанбулския първокласен азиатски квартал Джаддебостан, регион Кадъкьой.

 Анадолска организация

Властите оповестиха подкупен търг на 2 септември за имението за събиране на неизплатени задължения от сегашния притежател, чието име не е посочено.

 

Рушащата се историческа сграда беше закупена през вчерашния ден след тъг със затворени предложения от турската Иш Банка за 449 милиона 363 хиляди 500 лири, което е 48 176 252 лв.. Тази цена беше единствено с няколко лири по-висока от оповестената минимална стойност, от 449 363 491,71 TL

 Анадолска организация

Стана ясно, че юристите на притежателите на имението Рагъп Паша ще апелират продажбата в понеделник.

 

След като беше необитавано в продължение на доста години, през днешния ден даже фасадата на имението се нуждае от цялостна реституция, само че специалистите споделят, че един път възобновено, то може още веднъж да завоюва славата си като „ Малкото Долмабахче “. Миниатюрно копиие на прелестния замък Долмабахче от османската ера, който се намира на европейския бряг на Босфора.

 Анадолска организация

Първоначално имението е било известно като имението Рагъп Паша, на името на адютанта на османския султан Абдулхамид II. Пашата наема за построяването на имението пруския проектант Август Карл Фридрих Ясмунд.  Негов план е и европейската централна ЖП гара на Истанбул, Сиркеджи. Имението, разпростряло се в градина от към 23 акра, е приключено през 1906 година То се трансформира в една от забележителностите на Кадъкьой.

 Анадолска организация

На повърхност от 2700 кв. метра, то е отличен образец за късна османска архитектура. Имението е известно и със своите интериорни и екстериорни орнаментни претекстове и рисунки по таваните. Друг акцент на постройката са златните листа, украсяващи таваните, които са направени от разтопено злато.

 

Старинната постройка е сменяла притежателите си през годините след гибелта на Рагъп Паша през 1920 година

 Анадолска организация

Искуствоведът Алмила Ясемин Актюрк сподели, че имението би трябвало да бъде непокътнато, защото е значим образец за цивилни структури, датиращи от османските времена. „ Наричаха го Малкия Долмабахче поради комплицираните орнаменти вътре и отвън постройката. Всички те са проектирани и направени от известни художници и занаятчии от това време “, дорълни Актюрк пред Анадолската организация (AA). „ Рагъп Паша очевидно е бил човек с усет. Той е донесъл мрамор от Италия и паркет за подовите настилки от Виена и е построил тази рядка, скъпоценна структура “, заключи тя.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР