Тридневен траур e обявен в Гърция заради трагедия с потънал

...
Тридневен траур e обявен в Гърция заради трагедия с потънал
Коментари Харесай

Гърция обяви 3-дневен траур заради трагедията с мигрантите

Тридневен печал e разгласен в Гърция поради покруса с потопен кораб с мигранти в Йонийско море.

Най-малко 79 мигранти починаха, откакто лодката им потъна край Пелопонес, заяви гръцката брегова защита.

Около 100 души бяха избавени, откакто цялостната рибарска лодка се прекатурна в интернационалните води в Йонийско море при интервенция, усложнена от мощните ветрове.

„ Риболовната лодка беше дълга 25-30 метра. Палубата й беше цялостна с хора и допускаме, че вътрешността е също толкоз цялостна “, сподели представителят на бреговата защита Николаос Алексиу пред ERT.

„ Не знаем какво е имало в трюма... само че знаем, че няколко контрабандисти заключват хора, с цел да поддържат надзор “, сподели държавният представител Илиас Сиакантарис пред ERT.

Гърция е под краткотрайно държавно управление до изборите на 25 юни. Кабинетът на краткотрайния министър председател Йоанис Сармас разгласи тридневен печал, добавяйки, че мислите на нацията са „ с всички жертви на безмилостните контрабандисти, които се възползват от човешкото злощастие “.

Ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен сподели, че е „ надълбоко натъжена от новината за корабокрушението край гръцкото крайбрежие и многото докладвани смъртни случаи “ и „ доста загрижена от броя на изчезналите хора “.

„ Трябва да продължим да работим дружно с държавите-членки и трети страни, с цел да предотвратим сходни нещастия “, сподели още Урсула фон дер Лайен.

Най-тежката мигрантска покруса в Гърция беше през юни 2016 година, когато минимум 320 души бяха оповестени за мъртви или изчезнали, съгласно записи на AFP от 1993 г.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР