Тридневен траур е обявен в Гърция след най-трагичната от години

...
Тридневен траур е обявен в Гърция след най-трагичната от години
Коментари Харесай

След влаковата катастрофа в Гърция: Транспортният министър подаде оставка

Тридневен печал е разгласен в Гърция след най-трагичната от години железопътна злополука. Най-малко 36 души починаха, а ранените са най-малко 85 след преден конфликт на пътнически и товарен трен. В неопределеност са близо 20 души. Има информация за двама потърпевши българи.

Повечето от умрелите са младежи, към 20-годишни, оповестиха гръцките управляващи. Катастрофата стана близо до град Лариса в централна Гърция. И в този час не престават избавителните интервенции на мястото на случая. Транспортният министър Костас Караманлис подаде оставка. Причините се обясняват, задържан е началникът на жп гарата в град Лариса.





Какво се случва?

Високоскоростният трен с 342 пасажери и 10-членен екипаж потегля в 19:30 от Атина към Солун. В към 11.00 часа след излизане от тунел се блъска челно в товарна комбинация с двама машинисти на борда, която се движи против него по същите релси. Инцидентът става в долината Темби - на към 25 километра от град Лариса.

И в този час не престават избавителните интервенции на мястото на случая. Причините се обясняват, задържан е началникът на жп гарата в град Лариса.

Кошмарни 10 секунди, гръм и тропот и дългият празничен уикенд за стотици гърци се трансформира в неописуема покруса. При челния удар четири вагона на пътническия и два на товарния трен дерайлират.

" Чухме мощен удар, последваха кошмарни 10 секунди. Залитнах и паднах на земята. Настана огромна суматоха, след което избухна пожар - на всички места имаше огън. Накъдето и да се обърнех, нещо ме гореше. Висяха кабели, хората се блъскаха и крещяха, имаше и затиснати. Счупихме един прозорец и скочих от височина два метра. Нямаше какво друго да направя ", споделя един от пасажерите Стергиос Миненис.



Първите два вагона на високоскоростната комбинация са безусловно смазани. При удара пасажери изхвърчали на 40 метра от мястото на злополуката. Избухнал пожар, температурата във вагоните е била към 1300 градуса по Целзий и в първите минути търсенето на потърпевши е било невероятно.

Много пасажери са се прибирали вкъщи след почивните дни поради началото на Великденските пости. Сред жертвите и потърпевшите са доста студенти, които учат в Солун. Ранените са настанени в болничното заведение в Лариса, от тях над 20 са в сериозно положение. Близки на пасажерите прекараха целия ден пред болничното заведение.



По-леко потърпевшите са откарани с рейсове до Солун, където ги чакаха околните им.

" Освен в болничното заведение в Лариса, псхилози работят и на гореща линия и оказват поддръжка на околните на потърпевшите и починалите. Осигурени са им и хотелски стаи в Лариса ", сподели Констандия Димоглиду - представител на гръцката полиция.



С изгряването на слънцето стават забележими и мащабите на нещастието. През целия ден въздухът отдалеко мирише на обгоряло. Два крана разчистват мястото на случая парче по парче. Спасителни екипи не престават да търсят диря от живот измежду аморфната маса от стопено желязо, а в близост са разпръснати облекла, чанти, части плат.

На място идват министър председателят Кириакос Мицотакис и към този момент подалия оставка транспортен министър Костас Караманлис.

" Днес претърпяваме нещо доста тежко, една неизразима покруса. Мислите ни преди всичко са с роднините на жертвите. Наш приоритет е да се погрижим за ранените и по-късно да идентифицираме починалите. Мога да кажа едно: ще открием повода за тази покруса и ще си извадим поука, с цел да не се случва още веднъж ", сподели Кириакос Мицотакис.



Мястото на нещастието посети и президентът Катерина Сакеларопулу, която прекъсна посещаване в Молдова, като и опозиционни водачи.

В продължение на 12 минути двете композиции се движат една против друга. Не е ясно за какво пътническият трен се е движел в левите релси, които по принцип са резервирани за пътуващите на юг композиции.



Според ръководителя на Асоциацията на машинистите Костас Генидуниас най-вероятната причина за нещастието е човешка неточност, защото електронните системи на борда на влаковете, които предизвестяват машинистите за заплаха на пътя, не работят от години.

По думите му само шеф - гара може да вижда електронно придвижването на влаковете и да предизвестява машинистите. Вече са разпитани двама жп чиновници, задържан е и началникът на гарата в Лариса, повдигнати са обвинявания в ликвидиране поради немарливост. Местността, в която стана злополуката е с висока централизация на произшествия.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР