Тричленка на Върховния административен съд отхвърли жалбата на председателя на

...
Тричленка на Върховния административен съд отхвърли жалбата на председателя на
Коментари Харесай

ВАС отхвърли жалбата срещу решение на ВСС да не уволнява съдия от Пловдивския районен съд - Темида

Тричленка на Върховния административен съд отхвърли жалбата на ръководителя на Районния съд – Пловдив Иван Калибацев против решението на Съдийската гилдия на Висшия правосъден съвет, с което не се постанова дисциплинарно уволняване на съдията от същия съд Деян Вътов.

От дисциплинарния състав заключават, че заповедта на административния началник на пловдивския съд за организацията на работа в съда не е съобразена с плануваните в заповедите на здравния министър противоепидемични ограничения, както и с признатите от Съдийската гилдия на Висш съдебен съвет " Правила и ограничения за работа на съдилищата в изискванията на пандемия ". По делото няма данни арбитър Вътов да е имал планувани съвещания или да е бил дежурен на 5 и 7 май 2021 година Поради това отсъствието на съдията не е довело до безпричинно отсрочване на каузи.

Няма данни и за усложнения в работата на съда. Затова не може да му се търси дисциплинарна отговорност.

Със заповеди на министъра на опазването на здравето са въведени краткотрайни противоепидемични ограничения на територията на страната, в това число и такива при работа в затворени пространства. За интервала 27.11.2020 година до 31.05.2021 година една от плануваните противоепидемични ограничения се отнася до работодателите и органите по назначение, които следва да провеждат работния развой на работниците/служителите в отдалечена форма, където е допустимо, като позволяват наличие на най-вече 50% от личния състав. За съдиите и правосъдните чиновници е планувано, че в дните, в които не са дежурни, не са задължени да участват в постройката на съда.

Върховните магистрати одобряват, че нарушаване на работното време от арбитър Вътов не би могло да се одобри като дисциплинарно нарушаване, за което би трябвало да получи най–тежкото наказване. Спазването на работното време и място е релативно, като се регистрира характерът на работа и времето за осъществяване, както и останалите особености на осъществяване на служебните отговорности на магистрата.

Целта на дисциплинарното наказване по Закона за правосъдната власт е да докара до реализиране на по–висока успеваемост и бързина в работата на магистрата, да спомага за прекратяване на нарушаванията и да реализира предварителна защита. За да се реализиран тези цели, наказването следва да се постанова единствено след цялостна и обстойна преценка на всички обстоятелства и условия от голяма важност за съответния случай и след несъмнено потвърдено нарушаване, защото единствено този метод на деяние основава разбиране за независимо наложена и обективна глоба, постановяват от Върховен административен съд.

Решението може да се апелира пред петчленен състав на Върховен административен съд.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР