Тричленен състав на Варненския окръжен съд произнесе оправдателни присъди спрямо

...
Тричленен състав на Варненския окръжен съд произнесе оправдателни присъди спрямо
Коментари Харесай

Оправдаха капитана и помощник-капитан на кораб „Българка“ за инцидента, при който загина моряк, а друг получи изгаряния

Тричленен състав на Варненския областен съд произнесе оправдателни присъди по отношение на Николай С. капитан на транспортен съд „ Българка “ и Даниел П - помощник-капитан на плавателния съд. Те бяха приети за почтени, че заради немарливо осъществяване на правно регламентирана активност – осъществяване на огневи работи на борда на кораба са предизвикали гибелта на Александър А. и междинни телесни повреди на Пламен Ц., работещи като корабни ремонтчици, фитери.

Инцидентът станал на 28 октомври 2018 година при ремонт на изсъхнал док в корабостроителницата „ Булярд “. Наложило се да се извърши спомагателна ремонтна активност - да се раздвижат приводите на крана за отдалечено затваряне на баластния танк, които били блокирали в резултат на формирана наслойка. Изпълнението на тази задача била предоставена на членове на екипажа на кораба. Трима корабни ремонтчици направили огневи работи на борда - нагряване на металните елементи с оксижен. Стигнало се до прегряване и разпространяване на шлака, която попаднала на всички места върху облеклата, с които бил облечен един от ремонтчиците, както и по крачолите на другия. Вследствие на последното се стигнало до пораждане на огън. По-малко засегнатият от пламъците мъж съумял да се отдалечи и да смъкна горящите облекла от себе си, само че другият не могъл. Дрехите, с които бил облечен, се запалили напълно, той получил тежки контузии и изгаряния, които довели до гибелта му. Мъжът, който се избавил, получил термично изгаряне I, II и III степен, засягащо 37 % от кожната повърхнина.

Обвинителният акт беше импортиран в съда за разглеждане през април предходната година. По делото бяха назначени голям брой експертизи – няколко тройни пожаро-технически, съдебно-медицинска, съдебно-техническа и съдебно-почеркова експертизи.

Тричленният правосъден състав на Варненския областен съд реши, че 50- годишният Николай С. и 43-годишният Даниел П. нямат виновност, че двамата моряци са правили ремонта без нужните персонални защитни средства и особено работно облекло, както и че на мястото на огневите работи не били обезпечени средства за пожарогасене. Двамата мъже бяха оправдани и по обвиняването, че са позволили осъществяването на ремонтните действия, без преди този момент да е била направена оценка на риска.

Присъдата предстои на обжалване или митинг пред Апелативен съд – Варна.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР