Тричленен състав на Върховния административен съд (ВАС) отмени оценката за

...
Тричленен състав на Върховния административен съд (ВАС) отмени оценката за
Коментари Харесай

ВАС отмени ОВОС за нова ядрена мощност на АЕЦ „Козлодуй“


Тричленен състав на Върховния административен съд (ВАС) анулира оценката за влияние на околната среда, с която е утвърдено реализирането на капиталово предложение „ Изграждане на нова нуклеарна мощ от най-ново потомство на площадката на АЕЦ „ Козлодуй “ на Площадка 2.

Решението предстои на обжалване пред петчленен състав на Върховен административен съд.

Производството е по реда на Административно процесуалния кодекс и е формирано по тъжби на Петър Пенчев Троянски, Сдружение „ Коалиция за стабилно развиване “ и Петър Пламенов Кърджилов. Те оспорват решението на Министерство на околната среда от 2015 година, с което е утвърдено реализирането на капиталовото предложение „ Изграждане на нова нуклеарна мощ от най-ново потомство на площадката на АЕЦ „ Козлодуй “ на Площадка 2.

Една от оспорваните точки е обвързвана с наложено ограничение на достъпа до информация в границите на публичното разискване. Според жалбата липсва също по този начин явен разбор и ясна оценка по отношение на бъдещето на отработеното нуклеарно гориво и радиоактивните боклуци, не са оценени правилно отпадъчните води, както и липса на вярна оценка на радиоактивното замърсяване на атмосферния въздух и инспекция по отношение на генерирането на радиоактивните изхвърляния в атмосферата.

От прегледа на решението по делото излиза наяве, че жалбоподателите нападат правно чисто административни процедури, свързани с нормативната документи, по които са позволени пропуски от страна на екоминистерството и „ Нови мощности “.

Решението на Върховен административен съд можете да намерите на:
http://www.sac.government.bg/news/bg/2018517-1
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР