Тричленен състав на Върховния административен съд отмени решението на Министъра

...
Тричленен състав на Върховния административен съд отмени решението на Министъра
Коментари Харесай

ВАС задължи министъра на околната среда да извърши екооценка на парк „Пирин“


Тричленен състав на Върховния административен съд анулира решението на Министъра на околната среда и водите да не прави екологична оценка на Национален парк „ Пирин “.

Върховните магистрати дават наложителни инструкции по тълкуването и използването на наредбите на Закона за запазване на околната среда, Закона за предпазените територии и Закона за биологичното многообразие. Трите закона контролират проектите за ръководство на предпазените територии и изискват осъществяване на екологична оценка.

Административното дело от 2018 година беше формирано по тъжба на Сдружение „ ВВФ - Световен фонд за дивата природа, Дунавско-Карпатска стратегия България”, гр. София, Сдружение „ Асоциация на парковете в България”, както и на няколко физически лица. То е против решение от 01.03.2017 година, издадено от екоминистъра, да не се прави екологична оценка на план на актуализация на План за ръководство на Национален парк „ Пирин” за интервала 2014-2023 година

Оспореното решение е издадено в нарушаване на административнопроизводствени правила и на императивни материалноправни разпореждания. Тричленният състав на Върховен административен съд изпраща административната кореспонденция на министъра на околната среда и водите за издаване на ново решение при съблюдаване на дадените наложителни инструкции по тълкуването и използването на закона.

Процесът по екологична оценка е завършил с издаване на поредност от противоречащи между тях решения през март 2017 година, се отбелязва в решението на Върховен административен съд.

Тричленният състав счита, че Планът попада в хипотезите на член 85, алинея 1 от Закона за запазване на околната среда, в които екологичната оценка е наложителна, защото обрисува рамката за бъдещото развиване на капиталови оферти по приложения № 1 и 2.

Нарушена е инструкция на Европейския парламент и на Съвета от 27 юни 2001 година по отношение на оценката на последствията на някои проекти и стратегии върху околната среда. Наред с това според § 1 от Допълнителната наредба на Наредбата за създаване на проекти за ръководство на предпазени територии „ актуализация на проект за ръководство “ по смисъла на наредбата е правене или одобряване на нов проект за ръководство.

Решението на Върховен административен съд може да се апелира в 14-дневен период.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР