Тричленен състав на Върховния административен съд отхвърли жалбите срещу решенията

...
Тричленен състав на Върховния административен съд отхвърли жалбите срещу решенията
Коментари Харесай

ВАС отхвърли жалби срещу конкурс за следователи

Тричленен състав на Върховния административен съд отхвърли жалбите против решенията по протокол № 28 от съвещание на Прокурорската гилдия на Висшия правосъден съвет, извършено на 18.09.2019 година С тях е осъществено повишение в служба и по поредността на класирането са попълнени оповестените свободни места за длъжността „ следовател в Национална следствена служба”.

Решението по административно дело № 12125 от 2019 година е дефинитивно. То беше формирано по тъжба на Татяна Борисова, следовател в Следствения отдел в Софийска градска прокуратура против резултатите от класирането. Впоследствие към делото бяха присъединени и още две каузи, формирани по тъжби на други двама от претендентите в състезанието - Капка Милева и Любомир Георгиев. Впоследствие едната тъжба беше оттеглена и производството по второто присъединено дело – прекъснато.

Тричленният състав е приел, че прегледани всъщност жалбите са неоснователни. В случая Прокурорската гилдия към Висш съдебен съвет е работила при изискванията на оперативна автономия, с каквато разполага при взимането на решения за назначение, повишение и пренасяне на магистрати. Това право Висш съдебен съвет е упражнил в сходство с задачата на закона. Целта на състезанието за повишение и пренасяне в служба на съдии, прокурори, следователи е на съответната свободна служба да бъде назначен магистрат, който дава отговор на всички условия за заемане на тази служба и за който, след съвкупната преценка на относимите обстоятелства и условия, е изработен извод, че дава отговор в най-голяма степен на условията за професионални и нравствени качества спрямо останалите претенденти, участващи в състезанието за същата служба. Съвкупният разбор на осъществените процесуални дейности от Прокурорската гилдия към Висш съдебен съвет, както и от съответните помощни органи - конкурсна комисия, КАК и Комисия по професионална нравственос, постанова извода в сегашния случай, че са ориентирани към постигането точно на тази цел на закона, а откритите вследствие на тези дейности съответстващи обстоятелства и условия обосновават извода, че решението за повишение на класираните на първите пет места претенденти подхожда на задачата на закона.

Гласуването от Висш съдебен съвет е извършено при съблюдаване на условието по член 193, алинея 3 Закон за съдебната власт - по поредността на класирането на претендентите, съгласно което, заинтригуваните лица са класирани преди жалбоподателката Татяна Борисова, както и преди другите двама жалбоподатели – Капка Милева и Любомир Георгиев. Като групов орган Прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет взема решенията при образувано болшинство от гласовете на неговите членове, а такова в тази ситуация е реализирано, защото "за " повишение петимата претенденти са дали своят вот с очевидно гласоподаване 9 от членовете на Прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет. Поради това и откакто в границите на предоставената му оперативна автономия Висш съдебен съвет е приел, че петимата кандидати/заинтересовани страни в актуалното производство/ имат нужните професионални и нравствени качества за повишение в служба, не може да се направи аргументиран извод за нарушаване на условията за правомерност. Решението, с което заради попълване на местата е прекъснато гласуването във връзка с останалите претенденти, измежду които са и жалбоподателите Борисова, Милева и Георгиев, също е законосъобразно.

Върховен административен съд внася искане за оповестяване на противоконституционност на наредба, която приключи пълномощията на кмета на Ветово
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР