Тричленен състав на Окръжния съд в Хасково уважи протеста на

...
Тричленен състав на Окръжния съд в Хасково уважи протеста на
Коментари Харесай

Окръжният съд уважи протеста на прокуратурата по делото за п...

Тричленен състав на Окръжния съд в Хасково почете митинга на прокуратурата по делото за наводнението в село Бисер, взело 8 човешки жертви и разрушило десетки къщи.

Подсъдима е Ирена Узунова - някогашен регионален шеф на Хасково.

Преди месец делото бе върнато на Районния съд в Харманли за администриране. На потърпевшите би трябвало да се връчи дубликат от митинга на държавното обвиняване. Това дефинираха тогава окръжните магистрати в Хасково.

През март т.г. Районният съд в Харманли за повторно върна делото на държавното обвиняване.

Прокуратурата стачкува този правосъден ак от Харманли пред по-горната инстанция в Хасково. Последваха отводи по разглеждането на проблема от всички окръжни магистрати от наказателното поделение на Окръжния съд и част от гражданските сформира.

През юни 3-членният съдийски състав Капка Върджилова, Тошка Иванова и Жулиета Серафимова приключи производството по митинга и върна делото в Харманли. Мотивите бяха, че На потърпевшите би трябвало да се връчи дубликат от митинга на прокуратурата.

„ Окръжен съд–Хасково намира, че изводите на районния съд за връщането на обвинителния акт са неправилни. В тази тенденция се приема, че той съдържа изложение на събитията за всички детайли от състава на закононарушението, във връзка с изпълнителното действие, причинната връзка сред действието и породения незаконен резултат. Отделно от това, въззивният съд е решил, че в обвинителния акт са изложени доводи и по повод субективната страна на закононарушението “, означават в определението си окръжните магистрати.

Така Хасковският областен съд постанови осъществяване на ново разпоредително съвещание в Районен съд- Харманли и приканване на всички лица, имащи качеството на потърпевши.

Обвинителният акт е на Районна прокуратура-Пловдив. Според него, като длъжностно лице Узунова не е изпълнила отговорностите си за обмисляне на отбрана при бедствия и образуване и създаване на регионален проект за отбрана при бедствия. Не била провела, направлявала и осъществила редица други ограничения за недопускане или понижаване на последствията от бедствия.

При наводнението на 6 февруари преди 9 година се скъса стената на язовир " Иваново " и висока вълна заля селото.Освен осемте човешките жертви, бедствието и аргументи разрушението на десетки жилища и икономически парцели.

Веднага откакто на Узунова й бе повдигнато обвиняването, в Бисер сърбаха подписка в нейна отбрана. След нещастието тя бе неразделно до потърпевшите.

Не намират виновност в Узунова и присъствалите в залата наследници на умряли и пострадали от потопа на 6 февруари 2012 година Това е маркирано и в протокола на първото разпоредително правосъдно съвещание по делото в Харманли.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР