Три знакови годишнини ще отбележи през 2022 година екипът на

...
Три знакови годишнини ще отбележи през 2022 година екипът на
Коментари Харесай

Юбилейна година за великотърновския театър

Три знакови годишнини ще означи през 2022 година екипът на Музикално-драматичния спектакъл „ Константин Кисимов “ във Велико Търново. Тази година се навършват 125 година от рождението на Кисимов, 70 година от основаването на професионален трагичен спектакъл в остарялата столица и 50 година от откриването на музикално-драматичния спектакъл. Поредица от празнични концерти, спектакли и изложения приготвя управлението на МДТ във връзка честванията, а кулминационната точка на тържествата ще бъде през юли, заяви шефът Васил Вълчев.
Първото премиерно заглавие за юбилейната 2022 година е спектакълът «Не сме от тях», основан по емблематичните Чудомирови разкази «Без късмет» и «Не съм от тях». Творческата концепция е на гост-режисьора Невена Митева, която е създател и на театралната версия на постановката. Премиерата на постановката с присъединяване на артистите от трагичния състав е на 17 февруари.
След това режисьорът Бойко Илиев стартира работа по възобновяване на постановката «Хъшове» по претекстове от повестта „ Немили-недраги ” на Иван Вазов. Спектакълът е отдаден на 125-годишнината на Кисимов, който е роден на 16 април 1897 година в остарялата столица, и ще бъде изигран още веднъж пред аудитория в навечерието на юбилея. „ Хъшове ” е обичаната пиеса на Кисимов, а ролята на Странджата е измежду емблематичните облици, които той е пресъздал на театралната сцена. През 1919 година великият артист извършва за първи монолозите на Странджата в читалищното театро в Търново, а през годините тази пиеса се трансформира в негова орис. За първи път играе Странджата в Народния спектакъл „ Иван Вазов ” през 1931 година, а по-късно още най-малко пет пъти се е превъплъщавал в обичания облик на търновска сцена, напомни Васил Вълчев.
Спектакълът «Амадеус» по Питър Шафър и музика на Моцарт е другото ново заглавие в афиша на великотърновския спектакъл. Той ще бъде подложен от режисьора Бойко Илиев, който е създател и на театралната акомодация, а в него ще вземат участие актьори, солисти и оркестър на МДТ. Диригент на постановката ще е Георги Патриков. С «Амадеус» екипът на МДТ ще показа на Царевец в границите на Летния фестивал на българските оперни театри «Сцена на вековете». Театърът ще взе участие във фестивала и с класическата оперета «Графиня Марица» на Калман, чиято възстановка ще стартира през юни.
В чест на трите годишнини МДТ ще приготви и празничен концерт-спектакъл с режисьор Бойко Илиев и диригент Георги Патриков, който ще бъде показан на 14 юли. В празничната стратегия са включени поредност от изложения с костюми и атрибут, театрални афиши, архивни фотоси и документи. В околните месеци ще излезе от щемпел и следващата книга на артиста и летописец на театъра Иван Митев. Подготвя се и юбилеен алманах на МДТ «Константин Кисимов».
Васил Вълчев напомни, че на 14 юли 1952 година публично стартира да действа Професионалният Окръжен национален спектакъл във Велико Търново, който се обитава в постройката на читалище „ Надежда “. Негов първи шеф е актьорът Никола Шиваров, а в трупата са привлечени артисти от разнообразни обитаеми места в района, както и от Народния спектакъл „ Иван Вазов “. Първото заглавие в афиша на новосъздадения спектакъл е пиесата „ Любов “ на Орлин Василев, чиято премиера е на 18 септември 1952 година
През 1971 година е издигната новата постройка на театъра в центъра на Велико Търново, а първото изиграно зрелище в нея е „ Под игото “ по романа на Вазов. Това става на 20 април 1971 година На 5 юни 1971 година е формалното разкриване на постройката, а това става с празнично шествие от читалище „ Надежда “ до центъра. Година по-късно театърът е разгласен за драматично-музикален, а щатът е уголемен с доста солисти, балетисти, огромен оркестър и хор. „ Службогонци “ е първото заглавие в афиша на музикалния състав. Премиерата на мюзикъла е на 24 декември 1972 година, а с него е открита новата музикална сцена в града.
Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР