Три вида земноводни са изчезнали в Централна Америка и още

...
Три вида земноводни са изчезнали в Централна Америка и още
Коментари Харесай

Климатичните промени застрашават земноводните видове

Три типа земноводни са изчезнали в Централна Америка и още доста други са напът да изчезнат, а 28 са станали жертва на смъртоносна гъба, която се популяризира с помощта на стоплянето на климата, съобщи Франс прес.

Агенцията цитира констатациите в отчет на Международния съюз за опазването на природата, предава Българска телеграфна агенция.

Сред трите изчезнали типа попада жабата Atelopus chiriquiensis, която постоянно се срещаше по високите места на Коста Рика и Панама. Земноводното не беше срещано от 1996 година насам. Към него интернационалната организация прибави лист от 28 други застрашени типове жаби, които бяха включени в нейната алена книга. Общо тя обгръща 128 918 скотски типа, като 35 765 от тях са застрашени от изгубване.

Двайсет и два типа земноводни, които се срещат в Централна и Южна Америка, попадат в графата на "силно застрашените ". В тази категория попадат животинските типове, малко преди да изчезнат от лицето на Земята.

Виновникът за тези тревожни трендове от дълго време е прочут. Става дума за гъба, която поразява кожата на жабите и на другите земноводни, като ги убива, лишавайки ги от дишане. Природният камшик, който се стовари над десетки страни, се споделя хитридиомикоза.

Гъбата е инвазивен тип и се популяризира по всички краища на света - в Европа, Южна Америка, Азия и Африка. Климатичното стопляне подтиква гъбата-убиец и унищожава популациите на жабите.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР