Три вида отровни риби има в нашето Черно море. Това

...
Три вида отровни риби има в нашето Черно море. Това
Коментари Харесай

Ихтиолог към БАН: Три вида отровни риби има в нашето Черно море

Три типа отровни риби има в нашето Черно море ”. Това съобщи гл. ас. доктор Радослава Бекова ихтиолог в Института по океанология към Българска академия на науките в предаването " Твоят ден ” по NOVA NEWS.

Най-отровен е морският змей, той има три шипа на перката си. Отровата му може да провокира изтръпване, мощна болежка, зашеметяване. По-алергичните хора би трябвало да внимават и да посетят доктор. Морският змей се заравя в пясъка по крайбрежието, той обича усамотението. Трябва да се внимава, когато се върви на рифове.

Другите типове отровна риба са скорпида, която е по каменистото дъно, и морската котка, която е по-опасна при рибарите и водолазите.

Бекова описа и за сребърната риба, която е няколкостотин пъти по-отровна даже от цианида. Тя принадлежи на фамилията на рибата-балон, идва от Японско море. Това рибно семейство има 15 представители, като съвсем половината са с потвърден отровен и токсичен резултат. Те съдържат тетродотоксин, което е извънредно рискова отрова. В нашето море към момента няма докладвани случаи, а и заради особеностите на Черно море не чакаме тези риби да навлязат – те са по-топлолюбиви, не могат да оцелеят тук, сподели Радослава Бекова.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР