Три ударни групи на американските военноморски сили, водени от самолетоносачи,

...
Три ударни групи на американските военноморски сили, водени от самолетоносачи,
Коментари Харесай

САЩ изпращат 3 самолетоносача в Тихия океан, докато Тръмп е в Азия

Три ударни групи на американските военноморски сили, водени от самолетоносачи, ще вземат участие в маневри в западната част Тихия океан в околните дни, оповестиха за " Ройтерс " източници от американските и японските управляващи, поискали анонимност. Маневрите ще съвпаднат с обиколката в Азия на президента Доналд Тръмп, който насочи няколко пъти предизвестия за нуклеарната опасност от Северна Корея. Потърсени от " Ройтерс ", Пентагонът и Тихоокеанският флот на американските военноморски сили са отказали коментар за идни интервенции.
Учението включва три самолетоносача - " Нимиц ", " Роналд Рейгън " и " Теодор Рузвелт " и бойните кораби, които са част от ударната им група. Това е първият случай от десетилетие, при който три ударни групи вземат участие в взаимни учения - последният път беше през 2007 година покрай американската тихоокеанска територия Гуам (която Северна Корея заплаши, че може да унищожи). Всяка от машините носи над 70 самолета. Ударните групи към нея нормално включват крайцери, ескадрени миноносци или фрегати.

Според командири на самолетоносачите те са в непрекъсната бойна подготвеност. Целта е да бъдат уверени съдружниците, че Съединени американски щати поддържат уговорката си към сигурността в района. " Това демонстрира качества, които никоя друга нация в света не може да покаже, " сподели генерал-лейтенант Кенет Макензи-младши, който оглавява Обединения комитет на началниците на щабовете, по-рано този месец.

Японското държавно управление заяви, че към тях ще се причисли японският унищожител " Иназума ", които до през вчерашния ден бяха част от тридневно упражнение със самолетоносача " Рейгън " и два индийски бойни кораба в Японско море.

От месеци Тръмп постоянно насочва остри послания към Северна Корея поради нуклеарната и ракетната ѝ стратегии. Критиките се възобновиха, откогато той стартира азиатската си обиколка в събота. В понеделник в изказване от Токио той предизвести, че " епохата на стратегическо самообладание " към Пхенян към този момент е в предишното. Учения от сходен мащаб припомнят за американските качества бързо да активизират военна мощ - нещо, на което Тръмп натъртва, откогато Пхенян прави проби за ракети с нуклеарни бойни глави, способни да поразяват цели в Съединени американски щати.

Откакто влезе в Белия дом през януари, Тръмп даде обещание нови самолетоносачи, въпреки някои специалисти да се съмняват дали това е добра концепция - тези солидни кораби биха били доста уязвими на офанзиви от модерни китайски и съветски оръжия. " Докато самолетоносачите на Съединени американски щати може да са уязвими във война с Китай, те не биха били такива в спор със Северна Корея... трите американски самолетоносача могат да обезпечат сериозна въздушна мощност, " споделя основаният в Сингапур боен специалист Тим Хъксли. Според него " няма по какъв начин да се сбърка " посланието, изпращано от Тръмп с тези маневри.

Китайски представители приканиха " всички страни " да са сдържани и да " заобикалят да се нервират взаимно ", а вместо това да се върнат към напъните за решение на севернокорейския проблем. Според Централно разузнавателно управление на САЩ Северна Корея може да развие способността да удари Съединени американски щати с нуклеарни оръжия през идните няколко месеца.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР