Три търговски обекта на ул. „Найден Геров“ в Банско под

...
Три търговски обекта на ул. „Найден Геров“ в Банско под
Коментари Харесай

Търговци от Банско изпищяха: Оставиха ни без ток, вкараха ни в схема за изкарване на пари

Три търговски обекта на ул. „ Найден Геров “ в Банско под начална станция на лифта останаха без електричество, а един от тях бе запечатан от общината тъкмо преди края на сезона. Потърпевши от всичко това се оказаха наемателите, които като се изключи че са платили наемите си, са заплатили и изразходваното си електричество, оповестява struma.bg.

Те са безапелационни, че са станали жертва на „ чиста скица за изкарване на пари”. Николай от Сливен, който е наемател на един от обектите, трансфорат в пицария, и след случилото се е заставен да приключи активност преди края на сезона, описа за неволите си и неудобствата, които са му основани.

„ Тук съм от началото на сезона. Когато пристигнах, нямаше ток. От моя наемодател знам, че партидата, която е на този обект, има остарели отговорности, само че има съглашение с ЧЕЗ за разсрочено погашение и токът ще бъде пуснат, увери ме, че до няколко дни това ще стане. Дойде след това някакъв човек, който се показа за съучастник на моя наемодател в някакъв ски дрешник, и ми сподели, че на идващия ден ще имам ток. Дойде на идващия ден и сподели, че към този момент има ток и да пущам машините, само че единствено би трябвало да снима електромерите. Снима ги и аз започнах да работя. Отделен пост за моя обект няма. Закачени сме на един електромер няколко обекта – аз, ченджбюрото, сладкарница и една дюнерджийница.

Уж всичко беше наред, а през днешния ден идват и ми откачат тока. За мен това е някакъв тип машинация, при която един човек си отваря партида, закача към нея няколко обекта и си взима от тях на 15 или 20 дни пари за сметките. Парите за електричеството ги събира един човек, който се показва като съучастник на моя наемодател в някакъв ски дрешник. Преди четири дни ми потърси 750 лв. напред. Отказах му, като му заявих, че няма по какъв начин да му дам тези пари, поради това, че не знам какъв брой ток ще изхарча за един месец, тъй като всеки ден спирам машините по друго време. Онзи ден съм му заплатил 246 лв. и през днешния ден идват, прекъсват ме и ме запечатват от общината.

Всеки от обектите си има електромер, който е вързан към един основен, който в действителност се регистрира от инкасаторите. На 15 дни този човек идва и ми желае пари. Идва на 15-о число и споделя, че е излязла фактура, и ми желае пари. Идва по-късно на 30-о число и още веднъж споделя, че има излязла фактура, и отново ми желае пари. Аз съм на 34 години и за пръв път виждам в един месец да излизат две фактури. Дължимите суми и изразходваната електрическа енергия на всеки от нас записва в една тетрадка на някакви хвърчащи листове”, описа Николай.

Той добави, че не е осведомен защо тъкмо е запечатан обектът му от общината, само че сподели, че е за някаква неплатена такса. Оказа се, че той е запечатан, защото липсва позволение за слагане на краткотраен търговски обект, заради което има издадена заповед от кмета на община Банско за унищожаване.

Собственикът на парцела Г. Пидов, който изрази своята позиция, само че отхвърли да даде повече информация за казуса с електричеството, като съобщи, че не знае на чие име е електромерът, на който обектите са свързани.

„ Електрозахранването на обектите, които са сложени върху моя парцел, е от друга партида и аз нямам информация какво тъкмо се е случило там. Аз съм отдал парцела чартърен, а не бараката. Тя е сложена от предходните наематели на парцела. Оттук нататък наемателите имат грижата да се занимават с нещата, свързани с работата на заведението”, сподели Г. Пидов и съобщи, че няма информация на чия партида са включени обектите и не знае кой събира пари.

Той призна, че на партидата, към която са били включени обектите и която се води на името на майка му, има остарели отговорности, които се погасяват разсрочено. На нея електрозахранването е прекратено още предходната година. Относно запечатването той показа: „ Бараката е запечатана, тъй като има издадена заповед за премахването й, освен за нея, а и за други обекти. Аз съм разписал заповедта на кмета без несъгласие и имам грижата в 14-дневен период те да бъдат отстранени и теренът освободен. Това е политика на общината – всички краткотрайни търговски обекти да бъдат отстранени и аз ще се съобразя с нея. Върху моя парцел има сложени два обекта – един за бърза закуска и едно ченджбюро. Двата са с обща повърхност към 10 кв.м и ще бъдат отстранени в законовия срок”, сподели Пидов и увери, че що се отнася до наемите за двата търговски обекта, позиционирани в неговия парцел, няма да търси такива от наемателите до края на сезона и те ще бъдат обезщетени за пропуснати изгоди, в случай че има такива.

Името на индивида, който събира парите за тока от наемателите на обектите, ситуирани върху парцела на Пидов, по този начин и не стана ясно. Потърпевшият Николай е безапелационен, че в случай че още веднъж реши да развива бизнес в Банско, ще търси място, където няма да има такива проблеми. „ Имаме предпочитание да работим. Ако си намеря обект, в който всичко да е на ярко, бихме пристигнали още веднъж в Банско, другояче не”, сподели Николай. От ЧЕЗ България споделиха, че електрозахранването на обектите е спряно въз основа на издадената от кмета на Банско Георги Икономов заповед за унищожаване на краткотрайни търговски обекти и не става въпрос за неизплатени отговорности към сдружението.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР